Barack Obama şi oficiali de la Pentagon au avut o reuniune pe tema Afganistanului

Preşedintele american, Barack Obama, a avut o reuniune marţi, la Casa Albă, pe tema Afganistanului cu secretarul Apărării şi mai mulţi şefi militari, în contextul în care incertitudinea planează asupra prezenţei unor forţe străine în această ţară după sfârşitul lui 2014.

314 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi oficiali de la Pentagon au avut o reuniune pe tema Afganistanului

Barack Obama şi oficiali de la Pentagon au avut o reuniune pe tema Afganistanului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La reuniunea de la Casa Albă au participat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, şeful Statului Major Interarme, Martin Dempsey, adjunctul său, Sandy Winnefeld, şeful coaliţiei internaţionale din Afganistan (ISAF), generalul Joe Dunford, şeful Comandamentului central american în Afganistan, Lloyd Austin, şi amiralul William McRaven.

Calificând această întrevedere drept "productivă", o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional pentru Securitate a anunţat că preşedintele Obama "a fost bucuros să aibă ocazia de a asculta direct ceea ce generalul Dunford" şi alţi oficiali au de spus cu privire la situaţia de pe teren din Afganistan, unde Statele Unite mobilizează încă 34.000 de bărbaţi, alături de 19.000 de militari din alte ţări membre NATO.

Această purtătoare de cuvânt, Laura Magnuson, a precizat că "preşedintele continuă să evalueze atât informaţiile provenite de la oficiali militari, cât şi cele provenite de la comunităţile de informaţii, de la diplomaţi şi de la specialişti" în probleme afgane.

Obama "încă nu a luat vreo decizie cu privire la prezenţa (unor militari americani în Afganistan) după 2014", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, refuză să semneze tratatul bilateral de securitate (BSA) convenit cu Statele Unite înainte de alegerile prezidenţiale din 5 aprilie, la care Constituţia îi interzice să se prezinte.

Negociat laborios timp de mai multe luni, acest acord deschide calea menţinerii unui contingent american în Afganistan după retragerea forţei NATO, până la sfarşitul lui 2014.

"Fără semnarea BSA, (...) nu vor mai exista, după 2014, militari americani" în Afganistan, a reiterat marţi principalul purtător de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, subliniind că "fiecare zi ce trece face mai urgentă" semnarea acestui tratat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici