DECIZIE ISTORICĂ - Barack Obama: Statele Unite şi Cuba au hotărât normalizarea relaţiilor diplomatice. Casa Albă nu exclude o vizită a lui Obama în Cuba

Statele Unite au decis normalizarea relaţiilor diplomatice cu statul cubanez, anunţă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Am luat această decizie pentru crearea de noi oportunităţi la nivel bilateral; va fi deschis un nou capitol în relaţia dintre Statele Unite şi Cuba", a declarat Obama, notând că istoria relaţiilor dintre cele două ţări este una "complicată".

1844 afișări
Imaginea articolului DECIZIE ISTORICĂ - Barack Obama: Statele Unite şi Cuba au hotărât normalizarea relaţiilor diplomatice. Casa Albă nu exclude o vizită a lui Obama în Cuba

Statele Unite şi Cuba restabilesc relaţiile diplomatice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE - Casa Albă nu exclude o vizită a lui Barack Obama în Cuba

O vizită a preşedintelui american Barack Obama în Cuba nu este "exclusă" după anunţul istoric privind normalizarea relaţiilor între Statele Unite şi Cuba, a anunţat miercuri Casa Albă, relatează AFP.

"Nu s-a stabilit nimic până la acest stadiu (...), dar nu aş exclude o vizită a preşedintelui" Barack Obama în Cuba, a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Executivului american.

"Dacă va avea ocazia de a se duce la faţa locului (...), preşedintele nu va rata această oportunitate", a adăugat el.

UPDATE - Obama: Cuba va elibera un agent de spionaj american deţinut de 20 de ani

Cuba va elibera un agent american care a efectuat misiuni de spionaj şi care era deţinut de aproape 20 de ani, a anunţat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, citat de CNN.

"Cubanezii din Statele Unite au contribuit la construirea Americii. Statele Unite au apărat cu mândrie democraţia şi drepturile omului în Cuba. Avem o relaţie unică", a spus Obama.

Printre măsurile luate în vederea normalizării relaţiilor diplomatice, Obama a anunţat eliminarea restricţiilor de călătorie între cele două ţări, reluarea relaţiilor diplomatice la nivel de ambasade, reluarea unor schimburi comerciale.

"Izolarea Cubei nu a funcţionat; este necesară o nouă abordare", a adăugat Obama, precizând că va solicita, ulterior, măsuri pentru normalizarea relaţiilor la nivel medical şi pentru eliminarea Cubei de pe lista ţărilor care susţin terorismul.

Preşedintele Statelor Unite i-a mulţumit Papei Francisc pentru rolul jucat în negocierile cu statul cubanez. Suveranul Pontif a trimis scrisori preşedinţilor celor două ţări, Barack Obama şi Raul Castro, iar Vaticanul a discutat cu delegaţiile celor două ţări.

La încheierea discursului, Obama a transmis poporului cubanez în limba spaniolă: "Todos somos americanos" ("Suntem toţi americani").

Raul Castro confirmă normalizarea relaţiilor Cubei cu Statele Unite

Preşedintele Cubei, Raul Castro, a confirmat normalizarea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite, precizând că problema embargoului american impus ţării sale urmează să fie rezolvată, relatează AFP.

"Am decis normalizarea relaţiilor, dar acest lucru nu înseamnă că a fost rezolvată problema principală, cea a embargoului economic", a spus Raul Castro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici