Barack Obama va avea întâlniri bilaterale cu preşedintele francez şi cel chinez

Preşedintele american Barack Obama va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi francez, François Hollande, şi chinez, Xi Jinping, la summitul G20 de la sfârşitul săptămânii, a anunţat miercuri un oficial de la Casa Albă, citat de AFP.

454 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va avea întâlniri bilaterale cu preşedintele francez şi cel chinez

Francois Hollande si Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În timpul sejurului său în Rusia pentru G20, preşedintele va participa la întâlniri bilaterale cu preşedintele chinez Xi şi preşedintele francez Hollande", a explicat acest oficial sub acoperirea anonimatului, la Stockholm, cu puţin timp înainte de sosirea lui Obama pe teritoriul suedez, pentru o vizită de 24 de ore.

Din Stockholm, Obama va pleca spre Rusia joi dimineaţa, pentru a participa la summitul G20 de la Sankt-Petersburg, joi şi vineri.

Casa Albă şi Kremlinul au anunţat deja că în program nu există nicio întâlnire bilaterală între Obama şi omologul său rus, Vladimir Putin, ceea ce contravine tradiţiei diplomatice dar este rezultatul unei răciri a relaţiilor între cele două mari puteri în legătură cu dosarul sirian şi afacerea Snowden.

"Dacă în prezent nu există nicio întâlnire bilaterală în program cu preşedintele Putin, ne aşteptăm ca cei doi preşedinţi să aibă ocazia să discute în cadrul diferitelor reuniuni ale G20", a afirmat oficialul american. 

Sejurul lui Obama în Europa va fi consacrat în cea mai mare parte ralierii parternerilor străini la politica sa siriană.

Siria ar trebui să domine discuţiile la acest forum internaţional, înaintea deciziei lui Obama, anunţată sâmbătă, de a ordona atacuri împotriva regimului lui Bashar al-Assad pentru a-l pedepsi pentru că a comis un atac chimic sângeros la 21 august.

Dar preşedintele a creat o surpriză cerând Congresului să susţină principiul unei astfel de acţiuni "limitate", amânând eventualele bombardamente cu aproximativ zece zile. 

China, care dispune ca şi Rusia de drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, se opune unor "acţiuni militare bilaterale" în Siria şi vrea o "soluţie politică" la această criză.

Obama şi Xi s-au întâlnit în iunie la un summit bilateral informal în California, prezentat de Washington drept o ocazie de a relansa relaţiile Washington-Beijing pe baze de încredere şi cordialitate, după preluarea puterii de către Xi. 

Hollande, în schimb, a susţinut principiul unor atacuri împotriva regimului Assad, înainte ca Obama să îşi anunţe decizia de a solicita aprobarea Congresului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici