Bătaie în Parlamentul din Kiev - VIDEO, GALERIE FOTO

Preşedintele Parlamentului ucrainean a trebuit să fie protejat cu ajutorul umbrelelor pentru a nu fi lovit cu ouă, în timp ce în sală au fost lansate fumigene, în cadrul unei şedinţe pe tema ratificării unui acord pentru menţinerea în Ucraina a Flotei ruse de la Marea Neagră, scrie BBC News Online.

168 afișări
Imaginea articolului Bătaie în Parlamentul din Kiev - VIDEO, GALERIE FOTO

Bătaie în Parlamentul din Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Haosul a izbucnit în Parlamentul ucrainean în cursul unei dezbateri privind prelungirea acordului de concesionare a unei baze navale din Ucraina pentru flota rusă. Autorităţile de la Kiev au prelungit cu 25 de ani perioada de concesionare a bazei de la Sevastopol în schimbul furnizării de gaz rusesc mai ieftin.

Politicienii prooccidentali ucraineni s-au opus virulent adoptării acordului, care vine pe fondul ameliorării relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina ca urmare a alegerii în februarie a preşedintelui ucrainean prorus, Viktor Ianukovici.

Confruntările din Parlament s-au declanşat când deputaţii au dezbătut ratificarea acordului, încheiat săptămâna trecută între Ianukovici şi preşedintele rus Dmitri Medvedev.

Parlamentarii opoziţiei au aruncat cu ouă în direcţia preşedintelui Legislativului de la Kiev, Volodimir Litvin, care a fost protejat de doi consilieri cu ajutorul a două umbrele negre. Anumiţi deputaţi s-au luat la bătaie în plenul Parlamentului, în vreme ce alţii au folosit batiste pentru a se proteja de fum.

În pofida scenelor de confuzie, dezbaterea a continuat, iar acordul a fost votat de 236 din cei 450 de membri ai Parlamentului ucrainean.

În jurul sediului Parlamentului, câteva mii de opozanţi prooccidentali s-au adunat într-o atmosferă tensionată. Ei scandau "Ruşine!" "Moarte trădătorilor!", "Crimeea este a noastră!", sau "Afară cu flota Moscovei!".

Manifestaţia era înconjurată de un important dispozitiv de securitate. Sute de poliţişti antirevoltă erau mobilizaţi la locul protestului. Poliţiştii încercau să blocheze accesul manifestanţilor în sediul Parlamentului şi să îi despartă de câteva sute de manifestanţi care-l susţin pe preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici.

Susţinătorii lui Ianukovici agitau pancarte pe care se putea citi "Ucraina şi Rusia, parteneri strategici" sau "Rada (Parlamentul ucrainean) susţine preşedintele".

Menţinerea flotei ruse în această ţară timp de încă 25 de ani a unit opoziţia prooccidentală, care a promis că va face totul pentru a împiedica ratificarea acestui acord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici