Beijingul se opune "oricărei confruntări" şi vrea "evitarea unei escaladări" în Ucraina

China s-a abţinut într-un vot în Consiliul de Securitate al ONU asupra unei rezoluţii condamnând referendumul din Crimeea, deoarece "se opune oricărei confruntări" şi vrea "evitarea unei escaladări a tensiunilor", a anunţat duminică Guvernul.

284 afișări
Imaginea articolului Beijingul se opune "oricărei confruntări" şi vrea "evitarea unei escaladări" în Ucraina

Beijingul se opune "oricărei confruntări" şi vrea "evitarea unei escaladări" în Ucraina

Referendumul în curs, duminică, în Crimeea, pentru alipirea la Rusia a peninsulei controlate de trupe ruse, era denunţat în proiectul de rezoluţie ca neavând "nicio validitate".

Proiectul de rezoluţie, care a primit 13 voturi pentru, a fost respins din cauza unui vot de veto al Rusiei, membră permamentă a Consiliului de Securitate al ONU, în timp ce China - care se aliniază adesea poliţiei Rusiei - a ales să se abţină.

"China nu este de acord cu (ceea ce ar putea fi) un gest de confruntare", a declarat Qin Gang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, citat de agenţia de stat China Nouă.

"Votarea acestui proiect de rezoluţie nu putea decât să conducă la o confruntare suplimentară şi să complice situaţia şi mai mult, un lucru care nu este în interesul ucrainenilor şi comunităţii internaţionale", a adăugat el.

"China îndeamnă părţile să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o escaladare a tensiunilor", a insistat Qin Gang, adăugând că Beijingul "are o poziţie obiectivă şi justă pe tema (situaţiei din) Ucraina".

Confruntat cu criza ucraineană, Beijingul şi-a multiplicat mesajele contradictorii, prins la mijloc între susţinerea obişnuită faţă de Moscova şi opoziţia sa de principiu împotriva oricărei intervenţii militare într-un stat terţ.

O dovadă a acestor oscilări este faptul că China Nouă - citând afirmaţiile lui Qin Gang - afirma duminică faptul că China "respectă în continuare suveranitatea şi integritatea teritorială a tuturor statelor", dar, în acelaşi timp, ea "ia în considerare cauzele istorice şi realităţile complexe ale situaţiei ucrainene".

Ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi a sugerat sâmbătă crearea "unui mecanism internaţional de coordonare în încercarea de a găsi o soluţie politică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici