Berlusconi va cere GRAŢIEREA PREZIDENŢIALĂ şi vrea reformarea justiţiei sau alegeri. Colegii lui avertizează: "Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra idealul"

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va cere graţierea preşedintelui Giorgio Napolitano. Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Berlusconi avertizează că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a acestuia, care solicită reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate.

583 afișări
Imaginea articolului Berlusconi va cere GRAŢIEREA PREZIDENŢIALĂ şi vrea reformarea justiţiei sau alegeri. Colegii lui avertizează: "Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra idealul"

Silvio Berlusconi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE: Silvio Berlusconi va cere graţierea prezidenţială - Corriere della Sera

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul Mediaset, va cere graţierea preşedintelui Giorgio Napolitano, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate "restabili democraţia" în Italia, scrie Corriere della Sera.

Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au anunţat că vor adresa preşedintelui Giorgio Napolitano o cerere de graţiere a lui Berlusconi, "pentru restabilirea democraţiei în Italia". Solicitarea va fi depusă luni, când preşedintele revine din concediu.

"Vom acţiona rapid, pentru redarea, conform Constituţiei, a libertăţii şi democraţiei care au fost afectate de această sentinţă", a declarat Schifani, liderului grupului Partidului Poporul Libertăţii (PdL) din Senatul italian.

"Dacă solicitarea de graţiere nu va primi un răspuns afirmativ, ştim toţi ce trebuie să facem: să apărăm democraţia din Italia", a spus, la rândul său, Renato Brunetta, liderul grupului deputaţilor PdL.

"Este o sentinţă fără fundament. Spre mine s-a aruncat doar cu noroi", a declarat Berlusconi vineri după-amiază, conform Corriere della Sera.

Berlusconi, preşedintele Partidului Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), a organizat o reuniune cu colegii parlamentari, cerând reformarea justiţiei pentru a se evita condamnări precum cea care îl vizează. "Altfel, vom cere organizarea de alegeri anticipate şi vom învinge. Nu ne putem sustrage de la obligaţia reformării justiţiei", a avertizat Berlusconi, care, conform legii, nu va avea voie să candideze timp de şase ani după o condamnare definitivă.

Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (de stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL.

Liderii grupurilor PdL din Senat şi Camera Deputaţilor, Renato Schifani şi Renato Brunetta, au avertizat că vor merge la Preşedinţie pentru a prezenta demisiile tuturor membrilor formaţiunii care deţin funcţii guvernamentale sau locuri în Parlament. La rândul său, secretarul general al PdL, Angelino Alfano, care este şi ministru de Interne în Guvernul de uniune dreapta-stânga Enrico Letta, a declarat după reuniune: "Suntem pregătiţi să demisionăm pentru a ne apăra idealul".

Procuratura din Milano a emis vineri ordonanţa de executare a pedepsei de către Silvio Berlusconi, care trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii, după o procedură complicată. Potrivit Corriere della Sera, Procuratura din Milano a emis ordonanţa de punere în aplicare a condamnării confirmată joi de Curtea de Casaţie. Silvio Berlusconi, 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. Pedeapsa de condamnare la închisoare a fost confirmată de instanţa supremă, care a decis rejudecarea la Curtea de Apel din Milano a sancţiunii suplimentare, cea de interzicere a funcţiilor publice. În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an de închisoare. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii.

Avocaţii fostului premier italian vor avea la dispoziţie 30 de zile pentru a stabili măsurile alternative închisorii. În practică, opţiunea avocaţilor apărării va putea fi anunţată până pe 16 septembrie, dat fiind că va fi şi o perioadă de vacanţă. Avocaţii vor trebui să propună arestul la domiciliu sau munca în folosul comunităţii.

Vineri, Procuratura va trimite şi Senatului mandatul de punere în aplicare a sentinţei, în conformitate cu Legea pentru combaterea corupţiei, care prevede ca, în cazul unei condamnări definitive, demiterea din funcţie să fie validată de Camera parlamentară din care face parte persoana condamnată. Comisia pentru imunitate a Senatului se va reuni săptămâna viitoare pentru a lua o decizie în cazul lui Berlusconi. Ulterior, va avea loc vot secret în plenul Senatului.

Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici