Biden va vorbi la telefon cu Xi Jinping. Tensiunile din Taiwan şi războiul din Ucraina, principalele subiecte

Tensiunile legate de Taiwan şi invazia Rusiei în Ucraina sunt subiecte probabile pentru o convorbire telefonică aşteptată în această săptămână între preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping, a anunţat marţi Casa Albă.

863 afișări
Imaginea articolului Biden va vorbi la telefon cu Xi Jinping. Tensiunile din Taiwan şi războiul din Ucraina, principalele subiecte

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă că gestionarea competiţiei economice dintre cele două ţări ar urma să fie, de asemenea, abordată în cadrul convorbirii telefonice, despre care Biden a declarat luni că este aşteptată în cursul acestei săptămâni, potrivit Reuters.

Va fi a cincea convorbire telefonică între cei doi lideri şi are loc în contextul în care China a transmis avertismente administraţiei Biden cu privire la o posibilă vizită a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwanul guvernat democratic, pe care Beijingul îl revendică ca teritoriu al său.

"Totul, de la tensiunile legate de Taiwan, la războiul din Ucraina, precum şi modul în care gestionăm mai bine concurenţa dintre cele două naţiuni ale noastre, cu siguranţă în sfera economică", a declarat Kirby despre subiectele care vor fi discutate.

"Aceasta este o convorbire care a fost programată de mult timp şi există deja o agendă destul de robustă de lucruri despre care aceşti doi lideri vor discuta", a spus el.

În cadrul politicii "o singură Chină", Statele Unite nu au relaţii diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate de legislaţia americană să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra. Casa Albă s-a grăbit să reitereze că această poziţie nu s-a schimbat, în ciuda speculaţiilor privind o posibilă călătorie a lui Pelosi.

Kirby a declarat că Pelosi se află în linia de succesiune la preşedinţie şi, ca atare, călătoria ei în străinătate este o chestiune de securitate naţională a SUA. Dar numai ea putea lua decizii cu privire la călătoriile sale.

"Belicozitatea" retoricii din partea Beijingului cu privire la potenţiala călătorie nu face decât să escaladeze tensiunile, a spus el.

"Considerăm că acest lucru este inutil şi cu siguranţă nu este deloc necesar, având în vedere situaţia", a spus el.

Administraţia a dezbătut dacă să ridice sau nu unele tarife vamale asupra bunurilor chinezeşti ca o modalitate de a stimula economia americană, dar Kirby a declarat că nu se aşteaptă o decizie înainte de convorbire.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici