BIOGRAFIE: Andrzej Duda, de la cercetaş la preşedinte al Poloniei

Noul preşedinte al Poloniei Andrzej Duda este tânăr, inteligent, dinamic şi relativ necunoscut, însă îl are ca susţinător pe celebrul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator, populist, eurosceptic şi xenofob Lege şi Justiţie (PiS), relatează Deutsche Welle (DW) în pagina electronică.

1072 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Andrzej Duda, de la cercetaş la preşedinte al Poloniei

BIOGRAFIE: Andrzej Duda, de la cercetaş la preşedinte al Poloniei (Imagine: Facebook)

Pe primul rând la secţiunea "experienţă", Duda a scris în CV că "în 1984 am devenit membru al Cercetaşilor din Cracovia, iar după câţiva ani am devenit liderul grupului". El se referă adesea la anii în care a fost cercetaş şi o face cu mândrie. Aproape că te obligă să te întrebi dacă această experienţă chiar are atâta însemnătate pentru un politician de rang înalt, comentează DW.

Cel puţin în Polonia are. Cuvântul "cercetaş" este asociat unei grandori mitice şi nu doar în mediile conservatoare. El este sinonim cu patriotismul, cinstea şi sacrificiul de sine. Numeroşi cercetaşi erau doar nişte copii atunci când au luptat şi au murit în timpul insurecţiei de la Varşovia, în 1944 - un moment definitoriu pentru patriotismul polonez.

Această aură de eroism există şi astăzi, iar Duda a folosit-o inteligent în timpul campaniei sale electorale. Alegătorii au vrut un patriot care să aibă grijă de ei şi care să facă totul atât pentru ei, cât şi pentru Polonia.

- Ascensiune rapidă

Avocatul Duda era tăcut atunci când a păşit pe scena politică. La sfârşitul anilor '90, a început să lucreze pentru liberalii din cadrul Uniunii Libertatea (Unia Wolnosci), însă este dificil să regăseşti urme din acea perioadă în cel care este astăzi. Ediţia poloneză a revistei Newsweek a scris că a încercat, cu grijă, să-şi camufleze fosta asociere cu UW.

În 2005, el a absolvit Universitatea Jagiellonen, în oraşul său natal, Cracovia, şi-a deschis o firmă, iar din membru PiS a devenit expertul juridic al formaţiunii, în urma alegerilor parlamentare din septembrie. După aceea a urcat în ierarhie rapid, devenind adjunct al ministrului Justiţiei şi consilier prezidenţial al lui Lech Kaczynski. Cariera sa politică abruptă - un an într-un post, două luni în altul - se profila promiţător sub umbrela protectoare a fraţilor Kaczynski.

Acensiunea sa a continuat astfel până în aprilie 2010, când preşedintele Lech Kaczynski a murit în accidentul aviatic de lângă Smolensk. Duda s-a retras şi a revenit la Cracovia după ce Bronislaw Komorowski a fost ales şef de stat. El a rămas parlamentar şi purtător de cuvânt PiS, dar nimeni nu i-a acordat prea multă atenţie. Alegerea sa în Parlamentul European (PE), unde a făcut parte din grupul conservator, a fost la fel de discretă.

Însă, la sfârşitul lui 2014, şeful PiS Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al lui Lech, anunţa, în mod suprinzător, candidatura lui Duda la preşedinţie din partea partidului. Kaczynski decidea să rămână în umbră. Duda se prezenta, în schimb, drept "moştenitorul spiritual" al lui Lech Kaczynski.

- Promisiuni mari

PiS, cel mai puternic partid de opoziţie din 2007 încoace, a fost fondat de către fraţii Kaczynski în 2001. Formaţiunea se prezintă ca apărătoarea Poloniei, reprezentanta omului de rând în lupta cu un guvern care se crede mai important decât este şi apărătoarea unor valori creştin-democrate - ca cinstea, dragostea faţă de ţară şi deschiderea faţă de lume - atât timp cât nu rănesc patria. Partidul apără, de asemenea, cei "trei piloni ai unei societăţi sănătoae", şi anume familia, locurile de muncă şi securitatea. Ele sunt exact valorile în baza cărora şi-a făcut Duda campanie.

"Nu putem împărţi Polonia în bogaţi şi săraci", a declarat el, promiţând reindustrializarea ţării, consolidarea agriculturii şi menţinerea dreptăţii sociale. Duda a promis că, în timpul preşedinţiei sale, le va "reda oamenilor stima de sine şi încrederea în sine".

Între altele, a mai promis grădiniţă gratuită pentru toţi copiii şi eliminarea taxelor pentru programele de radio şi televiziune. În schimb, a abordat cu atenţie teme sensibile pentru partidul său, precum căsătoria gay sau inseminarea artificială, ceea ce i-a adus puncte de la alegătorii catolici şi a atras nedecişi din zona de centru a eşicherului politic.

Duda a dat dovadă de abilitate şi în ceea priveşte proziţia sa faţă de probleme europene. De exemplu, a spus că moneda europeană urmează să fie introdusă în Polonia numai "atunci când polonezii câştigă tot atât de mult ca occidentalii". Noul preşedinte se consideră european şi evită cu grijă orice atac frontal la adresa Uniunii Europene (UE). El nu are nimic împotriva Uniunii atât timp cât nu afectează interesele naţionale ale ţării - ceea ce înseamnă un "da" Europei, atât timp cât Polonia este "o ţară puternică în centrul unei Europe unite". În opinia sa, politica este un serviciu public, o datorie faţă de popor şi ţară.

- Pe cuvânt de cercetaş

Singura garanţie a lui Duda pentru promisiunile sale este cuvântul său. "Cuvântul meu este totul", a declarat el la finalul campaniei. Soţia sa, Agata, garantează că este un om de încredere.

Noul preşedinte este căsătorit de 20 de ani - vârsta fiicei sale. El şi-a cunoscut soţia la o şcoală din Cracovia, unde ea este în continuare profesoară de germană. Înainte de alegerile prezidenţiale, singura celebritate din familia noii Primei Doamne era tatăl său, poetul şi profesorul Julian Kornhauser.

Însă Andrzej Duda se mândreşte şi el cu arborele genealogic. Bunicul său, "un cavalerist, a luptat împotriva ruşilor în 1920 şi împotriva germanilor în 1939", potrivit ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, care apreciază că noul şef al statului are o "biografie conservatoare perfectă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici