Bombardierele ruse, dotate cu echipament de război electronic ce poate bruia sistemele antirachetă

Grupul rus de tehnologii radio-electronice (KRET), cel mai important producător rus de electronică militară, a predat armatei ruse primul lot de sisteme de război electronic Hibini pentru bombardiere Suhoi Su-34, care permit bruierea comunicaţiilor sistemelor antirachetă, relatează portalul Sputnik.

2982 afișări
Imaginea articolului Bombardierele ruse, dotate cu echipament de război electronic ce poate bruia sistemele antirachetă

Bombardierele ruse, dotate cu echipament de război electronic ce poate bruia sistemele antirachetă (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Anul acesta, KRET a livrat pentru prima dată sisteme de război electronic Trupelor aerospaţiale ruse, care permit transformarea unui Su-34 convenţional într-un avion special de bruiaj în câteva minute. Acest avion va fi capabil să bruieze comunicaţiile sistemelor de rachete antiaeriene şi ale avioanelor-radar cu rază lungă de acţiune de tip AWACS", a anunţat vineri Igor Nasenkov, director general adjunct al KRET.

Potrivit acestuia, grupul aerian protejat de acest avion "dispare efectiv de pe ecranele radarelor inamice (...). Avionul poate astfel să bruieze comunicaţiile inamice, realizându-şi în acelaşi timp misiunile de bombardament".

Sistemul multifuncţionnal de război electronic Hibini asigură o protecţie individuală avioanelor împotriva rachetelor inamice aer-aer şi sistemelor terestre de apărare antirachetă. Acest sistem inteligent creează un nor digital care face avionul echipat cu Hibini invizibil pentru radarele inamice şi pentru focoasele ghidate.

Sputnik precizează că Hibini a devenit cunoscut în toată lumea în aprilie 2014, când un bombardier rusesc Su-24 a survolat distrugătorul american USS Donald Cook în Marea Neagră. Avionul rusesc nu avea arme la bord, ci doar sistemul de război electronic, în timp ce distrugătorul american de generaţia a IV-a era înarmat şi dotat cu sistemul antirachetă Aegis.

În timp ce se apropia de nava americană, bombardierul rusesc i-a debranşat radarul, comenzile de luptă şi sistemele de transmisie a datelor, menţionează Sputnik, adăugând că în urma incidentului, USS Donald Cook s-a retras în portul Constanţa.

Anunţul de vineri intervine după ce, la 18 decembrie, Statele Unite şi România au declarat "capabilitatea tehnică" a bazei antirachetă de la Deveselu, subliniind componenta defensivă a acesteia.

Baza, care include un radar puternic, interceptori de rachete şi echipament de comunicaţii, va fi operaţională în 2016, pentru a oferi protecţie în faţa unor potenţiale atacuri din partea Iranului.

Rusia a condamnat în mod repetat instalarea sistemului american antirachetă în România, apreciind că acesta o vizează, şi a avertizat că va lua măsuri de retorsiune.

De altfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că amplasarea unor lansatoare americane de tip MK 41 în România, în cadrul scutului antirachetă, reprezintă o încălcare a Tratatului privind Forţele nucleare intermediare (INF).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici