Liderii talibani cer Turciei să ofere susţinere tehnică pentru administrarea Aeroportului din Kabul

  • Liderii talibani cer Turciei să ofere susţinere tehnică, dar fără prezenţă militară, pentru administrarea Aeroportului din Kabul după 31 august.
  • Oficial turc: "Garantarea securităţii angajaţilor aeroportuari fără prezenţa membrilor armatei turce este o misiune riscantă".
9411 afișări
Imaginea articolului Liderii talibani cer Turciei să ofere susţinere tehnică pentru administrarea Aeroportului din Kabul
Mişcarea talibanilor afgani a cerut Turciei să ofere susţinere tehnică, fără prezenţă militară, pentru administrarea Aeroportului din Kabul după retragerea trupelor occidentale, pe 31 august, afirmă surse citate de agenţia Reuters.
 
"Talibanii au formulat o solicitare pentru susţinere tehnică în scopul administrării Aeroportului din Kabul", a declarat miercuri seară un oficial guvernamental de la Ankara, sub protecţia anonimatului. Liderii talibani solicită însă ca toţi militarii turci să părăsească Afganistanul până pe 31 august, când vor fi retrase toate trupele SUA şi ale ţărilor aliate.
 
"Garantarea securităţii angajaţilor aeroportuari fără prezenţa membrilor armatei turce este o misiune riscantă", a admis oficialul turc.
 
Turcia, stat membru NATO, a participat la misiunea din Afganistan şi încă are sute de militari în incinta Aeroportului din Kabul. Administraţia Recep Tayyip Erdogan are de luat o decizie dificilă prin răspunsul la solicitarea talibanilor afgani. Principala problemă este condiţia retragerii în totalitate a militarilor turci din zona aeroportului.
 
Preşedintele Joseph Biden le-a transmis marţi partenerilor din cadrul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7) că Statele Unite sunt în grafic pentru a finaliza pe 31 august operaţiunile de evacuare din Afganistan, deşi sunt elaborate şi planuri pentru eventuale situaţii de urgenţă. Aliaţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate. Franţa a semnalat miercuri că ar putea menţine cât va fi necesar trupele în zona Aeroportului din Kabul. Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi oficiali britanici au avertizat că există riscul comiterii unor atacuri teroriste de către filiala afgană a reţelei Stat Islamic împotriva trupelor internaţionale din Kabul.
 
Mişcarea talibanilor a avertizat că vor exista "consecinţe", inclusiv în privinţa acţiunilor de formare a unui nou guvern în Afganistan, dacă Statele Unite prelungesc operaţiunile militare de evacuare după data de 31 august. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al Mişcării talibanilor afgani, a transmis că afganii nu vor mai putea părăsi ţara după 31 august. "Noi nu vom mai permite să plece afganii, nu suntem deloc încântaţi de acest lucru", a afirmat Zabihullah Mujahid.
 
Statele Unite şi ţările aliate, inclusiv din cadrul NATO, urmează să retragă în totalitate trupele din Afganistan până pe 31 august. În contextul retragerii trupelor occidentale, combatanţii talibani au ocupat numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Mişcarea talibanilor poartă negocieri cu fostul preşedinte afgan Hamid Karzai şi cu Abdullah Abdullah, liderul Consiliului afgan pentru Reconciliere Naţională, pe tema formării unui guvern de uniune naţională în Afganistan.
 
Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Prim-vicepreşedintele afgan Amrullah Saleh a declarat că el este acum preşedintele interimar "legitim" al Afganistanului, semnalând că va organiza rezistenţa armată contra insurgenţilor talibani. 
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici