Mărturiile locuitorilor din Debalţeve: "Câinii mâncau cadavre" după lupte - FOTO

Oraşul Debalţeve se află în ruină, după luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii separatişti proruşi, soldate cu nenumăraţi morţi în rândul civililor, iar "câinii mâncau cadavre", îşi amintesc locuitorii oraşului, care evocă amintiri dureroase.

1404 afișări
Imaginea articolului Mărturiile locuitorilor din Debalţeve: "Câinii mâncau cadavre" după lupte - FOTO

Mărturiile locuitorilor din Debalţeve: "Câinii mâncau cadavre" după lupte (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

"Erau atât de multe cadavre", a declarat Natalia Maslova, care a asistat la devastarea localităţii zi de zi, relatează Euronews. "Câinii mâncau din ele. Mâini, picioare, capete... Pentru că era imposibil să fie luate de acolo", a adăugat ea.

Înţelegerile de la Minsk, prin care s-a ajuns la armistiţii în septembrie şi la mijlocul lui februarie în estul Ucrainei, nu au oprit luptele aprige de la Debalţeve.

Oraşul, situat pe o cale ferată care asigură legătura între cele două oraşe-fiefuri separatiste Doneţk şi Lugansk, a fost timp de mai multe săptămâni epicentrul unor atacuri şi bombardamente între forţele naţionale şi cele rebele proruse.

Localitatea a fost capturată până la urmă de către insurgenţi, către sfârşitul lui februarie, după aproape două săptămâni de la intrarea în vigoare a armistiţiului.

"Am supravieţuit", a declarat Nadejda Ignatenco, o locuitoare din oraş. "Îmi este imposibil să descriu ce-am trăit. La început, când încă mă mai puteam ascunde în pivniţă, stăteam acolo şi tremuram de frică. Iar bombele continuau să cadă", a spus ea.

Debalţeve se află acum în ruină, după ce majoritatea caselor a fost distrusă de bombardamente.

Sute de oameni stau la coadă la un magazin rămas în picioare, unde li se dă o pâine de persoană.

Un spital s-a redeschis de o săptămână, dar nu are apă sau încălzire centrală. Pacienţii sunt în special bătrâni, care au făcut mai ales bronşite din cauză că s-au refugiat în frig şi umezeală.

Însă mulţi civili nu au supravieţuit luptelor crâncene.

Oraşul avea înainte de război aproximativ 25.000 de locuitori. În prezent, în localitate s-ar mai afla între 5.000 şi 8.000 de oameni.

Lupta pentru Debalţeve este unul dintre cele mai negre capitole ale războiului din estul Ucrainei, soldat cu peste 6.000 de morţi.

Iar în timp ce lucrurile par că s-au mai calmat în ultima perioadă, un luptător rebel, cunoscut doar ca "Cernîi" (Negru), sugerează că situaţia nu va rămâne aşa pentru mult timp.

"Este deja al treilea armistiţiu pentru mine", a declarat el. "Iar toate se termină la fel: consolidarea poziţiilor şi acumularea forţelor".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici