CALENDARUL provizoriu al demersurilor de după referendumul din Crimeea

Referendumul cu privire la viitorul Crimeei, prevăzut duminică, va fi urmat în zilele următoare - în cazul în care susţinătorii anexării la Rusia obţin câştig de cauză - de decizii ale unor instituţii de la Moscova şi demersuri ale Occidentului în semn de susţinere a Ucrainei.

507 afișări
Imaginea articolului CALENDARUL provizoriu al demersurilor de după referendumul din Crimeea

CALENDARUL provizoriu al demersurilor de după referendumul din Crimeea (Imagine: Shutterstock)

Agenţia franceză de ştiri prezintă un calendar provizoriu în acest sens:

Luni 17 martie

- Rezultatele oficiale ale referendumului din Crimeea urmează să fie anunţate "luni dimineaţa cel mai târziu". O cerere de alipire va fi adresată Rusiei în cursul săptămânii, dar data exactă a acestui demers nu a fost precizată.

- Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), finalizează pregătirea proiectului de lege privind integrarea Crimeei în Rusia (în cazul unei majorităţi a voturilor pentru acest scenariu) şi îl distribuie deputaţilor.

- Vicepreşedintele american Joe Biden începe o vizită de trei zile în Polonia şi Lituania în vederea unor consultări pe tema situaţiei din Ucraina.

- Miniştrii europeni de Externe, care se reunesc la Bruxelles, ar putea adopta sancţiuni vizând Rusia.

- Ministrul ucrainean de Externe Andrii Deşciţa este aşteptat la Bruxelles. El urmează să fie primit de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Miercuri 19 martie

- Comisia Europeană (CE) urmează să ofere detalii despre o anvelopă a unui ajutor oferit Ucrainei, în valoare de un miliard de euro.

Vineri 21 martie

- Duma de Stat votează asupra unui proiect de lege privind alipirea Crimeei la Rusia.

- UE şi Ucraina urmează se semneze, la Bruxelles, partea politică a Acordului de Asociere, în a doua zi a unui summit european. Anunţată de către premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, semnarea nu a fost confirmată în mod oficial de către Bruxelles.

Potrivit "premierului" autoproclamat al Republicii autonome Crimeea Serghii Aksionov, integrarea completă a peninsulei în Federaţia Rusa va dura aproximativ un an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici