Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în largul Libiei, arestaţi

Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în weekend în largul coastelor libiene, un accident soldat cu aproximativ 900 de morţi, au fost arestaţi luni sub acuzaţia de trafic de persoane şi omucideri multiple prin imprudenţă în legătură cu dezastrul, relatează Sky News.

208 afișări
Imaginea articolului Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în largul Libiei, arestaţi

Căpitanul şi un membru al echipajului ambarcaţiunii care s-a răsturnat în largul Libiei, arestaţi (Imagine: ansa.it)

Potrivit postului, anchetatorii i-au arestat pe cei doi după ce aceştia au sosit în Sicilia, la bordul unei ambarcaţiuni care transporta 27 de supravieţuitori. Cele 24 de cadavre recuperate după tragedie au fost transportate luni în Malta. Sute de persoane închise în cala ambarcaţiunii ar fi murit, potrivit unor martori.

În timp ce căutarea victimelor dezastrului din weekend continua, Paza de Coastă a intervenit în urma a două mesaje de ajutor. Acestea proveneau de pe o barcă pneumatică în care se aflau 100-150 de imigranţi ilegali şi de pe o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau alte aproximativ 300 de persoane, potrivit premierului italian Matteo Renzi.

La câteva ore după primirea acestor mesaje prin care se cerea ajutor, nu era clar cum decurgeau operaţiunile pe Mediterana, potrivit postului. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), unul dintre apelanţi a anunţat că 20 de persoane erau deja moarte şi că ambarcaţiunea se scufunda în apele internaţionale.

Într-un incident separat, cel puţin trei persoane, inclusiv un copil, au murit după ce o ambarcaţiune la bordul căreia se aflau imigranţi ilegali a eşuat în largul insulei greceşti Rodos.

Miniştrii de Externe din statele membre UE, îndemnate să-şi asume responsabilitatea, au ajuns luni la un acord asupra unor măsuri suplimentare în abordarea acestei crize, inclusiv crearea unei forţe comune care să depisteze traficanţii de persoane şi unor eforturi de a distruge ambarcaţiunile prost întreţinute pe care aceştia le folosesc în cadrul traficului cu imigranţi.

În cadrul acestei reuniuni, programate anterior, la Luxemburg, ei au dezvăluit un plan în zece puncte, care implică, între altele dublarea efectivelor şi fondurilor Operaţiunii Triton de protecţie a frontierelor UE.

Un val de imigranţi ilegali încearcă să ajungă pe ţărmurile UE, în special în Italia şi Malta. Ei fug din calea unor conflicte, reprimare şi sărăcie din ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

Cel puţin 1.500 de persoane s-au înecat în Mediterana de la începutul acestui an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici