Catherine Ashton va merge marţi la Kiev pentru continuarea eforturilor de mediere

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va deplasa marţi la Kiev într-o nouă încercare de mediere pentru găsirea unei soluţii la criza politică din Ucraina.

141 afișări
Imaginea articolului Catherine Ashton va merge marţi la Kiev pentru continuarea eforturilor de mediere

Catherine Ashton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

 

"Doamna Ashton va purta discuţii cu opoziţia şi cu autorităţile ucrainene marţi şi miercuri", a anunţat purtătoarea sa de cuvânt, Maja Kocijancici, citată de AFP.

Catherine Ashton a anunţat luni că Uniunea Europeană se consultă cu Statele Unite şi Fondul Monetar Internaţional pentru identificarea modalităţilor de a oferi ajutor financiar Ucrainei.

Departamentul de Stat american a confirmat că discută cu UE pe tema oferirii unui ajutor financiar Ucrainei.

Anunţul privind necesitatea unui ajutor occidental a fost făcut în urma unor întrevederi între lideri ai opoziţiei ucrainene cu oficiali europeni de rang înalt, sâmbătă, la Munchen, în Germania.

Un lider al opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, a cerut un ajutor de 11 miliarde de euro.

Şefa diplomaţiei europene nu a oferit nicio precizare cu privire la fondurile care ar fi disponibile.

Un diplomat european intervievat de AFP a subliniat că va fi dificil pentru occidentali "să se ridice la înălţimea ofertei ruseşti", de 15 miliarde de dolari.

Ashton s-a deplasat în repetate rânduri la Kiev pentru a purta discuţii cu liderii opoziţiei şi cu preşedintele Viktor Ianukovici, care a refuzat, la jumătatea lui noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu UE, preferând apropierea de Rusia.

Acest refuz a declanşat un val de constestare în Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici