CEDO condamnă Rusia pentru expulzarea masivă a georgienilor în 2006, în urma unui scandal de spionaj

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru că a expulzat în masă cetăţeni georgieni în 2006, cu doi ani înainte de războiul-fulger dintre cele două ţări.

167 afișări
Imaginea articolului CEDO condamnă Rusia pentru expulzarea masivă a georgienilor în 2006, în urma unui scandal de spionaj

CEDO condamnă Rusia pentru expulzarea masivă a georgienilor în 2006, în urma unui scandal de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Curtea a stabilit că, în toamna lui 2006, "autorităţie ruse au dus o politică coordonată de arestare, încarcerare şi expulzare a cetăţenilor georgieni". Această politică a avut un "caracter arbitrar", potrivit Curţii.

Aceste expulzări, care au vizat georgieni stabiliţi pe teritoriul rus, au fost hotărâte de către Moscova ca represalii faţă de decizia autorităţilor de la Tbilisi, la sfârşitul lui septembrie 2006, de a aresta şi apoi de a expulza ofiţeri ruşi suspectaţi de spionaj

În foarte scurt timp, mii de persoane au fost arestate, plasate în retenţie în condiţii "mizerabile" şi expulzate în mod brutal către ţara lor, a pledat în faţa Curţii de la Strasbourg, într-o audienţă, pe 12 iunie, reprezentanta Guvernului georgian Tina Burjaliani.

Această politică, "orchestrată" de către autorităţile ruse, s-a tradus în "încălcări masive ale drepturilor omului", a afirmat ea.

Reprezentantul Guvernului rus Grigori Matiuşkin a respins orice "campanie antigergiană". Subliniind că Rusia are un "drept suveran în domeniul controlului imigraţiei", el a afirmat că georgienii au fost expulzaţi în cadrul unor proceduri "normale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici