Cei mai bogaţi oameni din China au pierdut 80 de miliarde de dolari în 2021 pe fondul unor represiuni din partea autorităţilor chineze

Cei mai bogaţi 10 magnaţi din domeniul tehnologiei din China au pierdut 80 de miliarde de dolari din averea combinată în 2021, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul unor represiuni pe scară largă din partea autorităţilor de reglementare chineze.

573 afișări
Imaginea articolului Cei mai bogaţi oameni din China au pierdut 80 de miliarde de dolari în 2021 pe fondul unor represiuni din partea autorităţilor chineze

Sursa: Mediafax Foto

Scăderea reprezintă aproape un sfert din averea lor totală şi este cel mai mare declin pe un an din 2012, când indicele a început să urmărească cei mai bogaţi oameni din lume.

Fondatorul Pinduoduo Inc. Colin Huang a pierdut cel mai mult în acest an - 42,9 miliarde de dolari, adică două treimi din averea sa - în timp ce acţiunile platformei de comerţ electronic s-au prăbuşit cu aproape 70%.

Jack Ma, de la Alibaba Group Holding, şi-a văzut averea redusă cu aproximativ 13 miliarde de dolari.

Puţini oameni întruchipează mai bine roller coaster-ul averii din acest an decât fondatorul Didi Global Inc. Cheng Wei. În săptămânile de dinaintea listării Didi în Statele Unite în iunie, investitorii au cumpărat participaţii pe piaţa secundară, ceea ce a dus evaluarea gigantului de transport în comun la 95 de miliarde de dolari şi a dus valoarea participaţiei fondatorului Cheng la 6,7 miliarde de dolari.

Euforia a fost de scurtă durată. Acţiunile companiei cu sediul la Beijing s-au prăbuşit cu peste 60% de când oficialii chinezi au anunţat o investigaţie şi i-au cerut să se retragă de la bursa din New York, lăsând averea lui Cheng la 1,7 miliarde de dolari.

Intensificarea controlului antitrust din partea autorităţilor de reglementare chineze a devenit tot mai frecventă de la oprirea surprinzătoare a ofertei publice iniţiale a Ant Group Co. de anul trecut. Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv Alibaba, Tencent Holdings Ltd., Meituan şi Pinduoduo, şi-au văzut evaluările, cândva foarte mari, reduse, după ce au fost amendate pentru motive care variază de la practici monopoliste la perturbarea pieţei şi subraportarea tranzacţiilor.

"Zilele cele mai bune pentru sectorul tehnologic din China au trecut deocamdată", a declarat Chen Zhiwu, director al Asia Global Institute de la Universitatea din Hong Kong. "Fără accesul la pieţele de capital americane, istoria sectorului tehnologic din China ar fi fost foarte diferită".

Fondatorul ByteDance Ltd., Zhang Yiming, este un rar magnat chinez al internetului care şi-a văzut averea crescând în acest an, câştigând 19,5 miliarde de dolari pe baza unei evaluări din dosarul depus anul acesta de SoftBank Group Corp. Acest lucru se datorează în parte faptului că a păstrat compania mamă a TikTok ca o companie cu acţionariat restrâns, izolată de oscilaţiile turbulenţelor de pe piaţă. Dar Zhang s-a străduit, de asemenea, să nu se implice în timpul represiunilor de reglementare. În luna mai, el a anunţat că se retrage din funcţia de director executiv, iar apoi a părăsit consiliul de administraţie luna trecută.

Mulţi directori din domeniul tehnologiei au făcut mişcări similare. Su Hua, cofondator al aplicaţiei de livestreaming Kuaishou Technology, a cedat rolul de director general în noiembrie, la numai nouă luni de la IPO-ul companiei în Hong Kong. În septembrie, JD.com Inc. a numit un nou preşedinte, spunând că preşedintele Richard Liu se va concentra pe strategiile pe termen lung.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici