Cel puţin 49 de morţi în atentate comise duminică în Irak

Cel puţin 49 de persoane au murit, duminică, în violenţele din Irak, dintre care 34 în explozia urmată de un atentat sinucigaş împotriva unei cafenele din Bagdad.

335 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 49 de morţi în atentate comise duminică în Irak

Cel puţin 49 de morţi în atentate comise duminică în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O bombă a explodat în apropierea terasei unei cafenele, iar un kamikaze şi-a detonat ulterior centura de explozibil în momentul în care mulţimea se aduna la locul atacului, într-un cartier cu majoritate şiită, Al-Amil, din sudul Bagdadului, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Poliţia a înconjurat apoi perimetrul, potrivit unui jurnalist al AFP. În afară de persoanele ucise, alte cel puţin 50 au fost rănite, au declarat oficiali medicali şi din cadrul serviciilor de securitate.

Aproape nicio legătură sau eveniment susceptibil să agragă mulţimea în Irak nu este ferit de violenţe. Moscheile, terenurile de fotbal, căsătorii, înmormântările şi chiar locurile ultrasecurizate, precum închisorile sunt luate drept ţintă.

Anterior în cursul zilei, opt kamikaze au atacat forţele de securitate şi o clădire guvernamentală din Rawa, în provincia Al-Anbar, provocând moartea a opt persoane, dintre care un copil, trei membri ai consiliului local şi trei poliţişti.

Doi kamikaze pe jos şi unul la bordul unei maşini pline cu explozibil au atacat sediul local al poliţiei, în timp ce un la patrulea şi-a izbit maşina de un punct de control de la intrarea în localitate Rawa, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Alţi trei kamikaze pe jos şi un al patrulea la bordul unui vehicul au atacat sediul administraţiei locale, unde oficialii aveau o reuniune.

Localitatea Rawa, situată la circa 75 de kilometri de frontiera siriană, este pentru a doua oară în decurs de o lună ţinta atentatelor.

La 24 septembrie, două comisariate şi reşedinţa unui oficial local au fost vizate la Rawa şi Aana, o localitate învecinată. Şapte poliţişti au fost ucişi, alături de fratele unui oficial local.

Tot duminică, o bombă amplasată pe marginea drumului şi o maşină-capcană au explodat la trecerea coloanei oficiale a unui colonel de poliţie, la nord de Bagdad, provocând şase morţi şi şapte răniţi.

La sud de capitală, un vânzător de carne pe marginea drumului a fost împuşcat mortal în timp ce explozia unei bombe a rănit şase persoane la Bagdad.

Aceste noi atacuri au loc în Irak în timp ce ţara se confruntă cu cele mai grave violenţe din ultimii cinci ani, când a ieşit dintr-un conflict confesional sângeros între sunniţi şi şiiţi, în timp ce războiul din Siria vecină a provocat temeri privind o eventuală extindere transfrontalieră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici