China ia locul Rusiei în Asia Centrală. Xi Jinping a prezentat un plan pentru dezvoltarea ţărilor din această regiune

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a prezentat vineri un plan măreţ pentru dezvoltarea Asiei Centrale, de la construirea de infrastructură la stimularea comerţului, asumându-şi un nou rol de lider într-o regiune care a fost în mod tradiţional sub sfera de influenţă a Rusiei.

2875 afișări
Imaginea articolului China ia locul Rusiei în Asia Centrală. Xi Jinping a prezentat un plan pentru dezvoltarea ţărilor din această regiune

China este pregătită să coordoneze strategiile de dezvoltare cu Kazahstanul, Kârgâzstanul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul şi să promoveze modernizarea tuturor, a declarat Xi Jinping într-un discurs rostit la un summit China-Asia Centrală în nord-vestul Chinei.

"Acest summit a dat un nou impuls dezvoltării şi revitalizării celor şase ţări şi a injectat o puternică energie pozitivă în pacea şi stabilitatea regională", a declarat Xi Jinping la o conferinţă de presă cu omologii săi din Asia Centrală, informează agenţia Reuters.

"Vom promova în comun o nouă paradigmă de cooperare profund complementară şi la nivel înalt, câştigătoare pentru ambele părţi".

Prin angajamentul său, China s-a plasat în fruntea cursei pentru influenţă politică în regiunea bogată în resurse, în condiţiile în care Rusia este distrasă de războiul său din Ucraina, iar retragerea forţelor americane din Afganistan diminuează prezenţa SUA în regiune.

Cele cinci foste republici sovietice, cu o reţea de coridoare comerciale, oferă Chinei rute alternative pentru a transporta combustibil, alimente şi alte produse de bază.

Xi Jinping a declarat că China şi ţările din Asia Centrală ar trebui să aprofundeze încrederea şi să ofere un "sprijin clar şi puternic" în ceea ce priveşte interesele fundamentale, cum ar fi suveranitatea, independenţa, demnitatea naţională şi dezvoltarea pe termen lung.

El nu a menţionat Ucraina, care, la fel ca naţiunile din Asia Centrală, a făcut parte din Uniunea Sovietică.

Comerţ şi investiţii

China va actualiza acordurile bilaterale de investiţii şi va creşte volumul de mărfuri transfrontaliere cu regiunea, a mai spus Xi Jinping.

Beijingul va încuraja întreprinderile finanţate de China în Asia Centrală să creeze mai multe locuri de muncă, să construiască depozite şi să lanseze un serviciu de trenuri speciale destinat să promoveze turismul, a adăugat el.

"Pentru a consolida cooperarea noastră şi dezvoltarea Asiei Centrale, China va oferi ţărilor din Asia Centrală un total de 26 de miliarde de yuani (3,8 miliarde de dolari) de sprijin financiar şi granturi", a declarat Xi Jinping.

Comerţul bidirecţional dintre China şi Asia Centrală a atins anul trecut un nivel record de 70 de miliarde de dolari, cu Kazahstanul în frunte cu 31 de miliarde de dolari, în timp ce China caută legături mai profunde în căutarea unei mai mari securităţi alimentare şi energetice.

De asemenea, el a cerut Chinei şi Asiei Centrale să îşi intensifice comerţul cu petrol şi gaze, să dezvolte cooperarea în domeniul energiei în cadrul lanţurilor industriale şi să stimuleze cooperarea în domeniul energiei noi şi al utilizării paşnice a energiei nucleare.

Pe termen mai lung, China sprijină construirea unui coridor de transport internaţional peste Marea Caspică şi ar consolida construcţia de noduri de transport pentru trenurile de marfă China-Europa, a declarat preşedintele chinez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici