China spune că un raport ONU este ilegal şi invalid: A închis uşa cooperării

Ambasadorul Chinei la Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat vineri la Geneva că Beijingul nu va coopera cu biroul ONU pentru drepturile omului, în urma publicării unui raport mult aşteptat privind presupusele încălcări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang.

2362 afișări
Imaginea articolului China spune că un raport ONU este ilegal şi invalid: A închis uşa cooperării

Raportul, pe care China a încercat să îl îngroape, stipulează că "au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului" în China şi a afirmat că detenţia uigurilor şi a altor musulmani din Xinjiang ar putea constitui crime împotriva umanităţii.

"Biroul a închis uşa cooperării prin publicarea aşa-numitei evaluări", a declarat ambasadorul Chen Xu reporterilor, descriind raportul publicat la 31 august ca fiind "ilegal şi invalid". China neagă cu tărie orice abuzuri în Xinjiang, potrivit Reuters.

Raportul a fost publicat cu câteva minute înainte ca Înaltul Comisar Michelle Bachelet să îşi încheie mandatul de patru ani şi a urmat vizitei sale în ţară din luna mai.

Raportul recomandă luarea de măsuri rapide pentru eliberarea tuturor celor reţinuţi în centrele de formare, închisori sau centre de detenţie. De asemenea, raportul prevede un angajament continuu între biroul ONU pentru drepturile omului şi Beijing, inclusiv întâlniri viitoare şi vizite de monitorizare, aşa cum au convenit Bachelet şi Beijing la sfârşitul vizitei sale.

"Acum, întregul set de idei este pus în raft din cauza publicării raportului", a declarat Chen reporterilor. "Nu puteţi... să ne răniţi în timp ce, între timp, vă bucuraţi de cooperare cu noi".

Se aşteaptă ca raportul Chinei să fie discutat în timpul unei reuniuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, care se va deschide săptămâna viitoare. Chen a declarat că se va "opune cu fermitate" oricăror măsuri împotriva Chinei în cadrul acelei sesiuni.

Anterior, Bachelet fusese acuzată de unii activişti pentru drepturile omului că ar fi fost prea blândă cu China, deşi raportul dur a contribuit la redarea credibilităţii sale în ochii unora.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici