Circa 28.000 de persoane s-au refugiat în urma ofensivei lansate în zona oraşului irakian Tikrit

Aproximativ 28.000 de persoane din zona oraşului Tikrit, la 140 de kilometri nord-vest de capitala Bagdad, şi-au părăsit locuinţele în urma ofensivei lansate luni de forţele irakiene împotriva grupării extremiste sunnite Stat Islamic (SI), a anunţat joi ONU, relatează BBC News Online.

445 afișări
Imaginea articolului Circa 28.000 de persoane s-au refugiat în urma ofensivei lansate în zona oraşului irakian Tikrit

Circa 28.000 de persoane s-au refugiat în urma ofensivei lansate în zona oraşului irakian Tikrit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ONU, majoritatea refugiaţilor s-au stabilit în oraşul Samarra, situat la aproximativ 50 de kilometri de Tikrit, capitala provinciei Salah ad Din.

Forţele irakiene, susţinute de miliţiile şiite, au lansat o ofensivă de amploare pentru a recuceri oraşul Tikrit, ocupat de jihadişti din cadrul SI, prima dintr-o serie de campanii menite să elibereze teritorii importante din nordul Irakului cucerite de extremiştii sunniţi. Aproximativ 30.000 de membri ai armatei şi poliţiei irakiene participă la această operaţiune militară.

În prima etapă a ofensivei, forţele terestre irakiene, sprijinite de atacuri aeriene şi elicoptere, au încercuit câmpurile petroliere de la est de Tikrit şi au blocat drumul care duce spre Mosul.

Forţele irakiene au reuşit să preia controlul asupra estului şi sudului oraşului Tikrit.

Redobândirea controlului total asupra Tikritului va ajuta forţele irakiene să asigure o rută majoră de aprovizionare pentru o viitoare operaţiune de recucerire a oraşului Mosul, al doilea ca mărime din Irak, cucerit de militanţii islamişti în iunie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici