Comisia Europeană: Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a deschis un capitol întunecat din istoria Europei, în care libertatea şi democraţia erau doar un vis

Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, pe 23 august 1939, a deschis un capitol întunecat din istoria Europei, afirmă prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarul Vera Jourová, cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare şi Autoritare.

1744 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană: Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a deschis un capitol întunecat din istoria Europei, în care libertatea şi democraţia erau doar un vis

Oficiali UE: Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a deschis un capitol întunecat din istoria Europei

"În fiecare an, la 23 august, comemorăm milioanele de victime ale tuturor regimurilor totalitare. În această zi, în 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică semnau Pactul Ribbentrop-Molotov, deschizând astfel un capitol întunecat din istoria europeană. O perioadă în care cetăţenii nici nu erau liberi să ia propriile decizii, nici nu aveau vreun cuvânt de spus pentru a influenţa deciziile politice. O Europă în care libertatea şi democraţia nu erau decât un vis", afirmă oficialii europeni.

"Zeci de milioane de victime au fost deportate, torturate şi ucise sub diferite regimuri totalitare din Europa. Această cruzime, lipsa libertăţii şi încălcarea drepturilor fundamentale în unele părţi din Europa au răpit mai multor generaţii de oameni şansa de a se bucura de libertate şi democraţie".

"Anul acesta sărbătorim şi 30 de ani de la evenimentele din 1989, atunci când cetăţenii din Europa Centrală şi de Est s-au revoltat şi au făcut o breşă în Cortina de Fier, accelerându-i căderea. Acţiunile curajoase ale cetăţenilor au readus libertatea şi democraţia în întreaga Europă".

"Din 1939 şi până acum au trecut 80 de ani, iar generaţia care a cunoscut flagelul totalitarismului aproape că nu mai este printre noi; istoria vie se transformă în istorie scrisă. De aceea trebuie să păstrăm vii aceste amintiri care să inspire şi să ghideze noile generaţii în apărarea drepturilor fundamentale, a statului de drept şi a democraţiei. Aceste valori ne definesc. Suntem uniţi în condamnarea fermă a oricărui regim totalitar şi autoritar. O Europă liberă nu este un dat, ci o alegere pe care o facem în fiecare zi", subliniază Timmermans şi Jourová.

Pe data de 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, prin care a fost împărţită Europa Centrală şi de Est şi care a dus la încălcarea drepturilor fundamentale a zeci de milioane de oameni într-una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Europei. Una din clauzele secrete ale acordului prevedea anexarea de către URSS a regiunii româneşti Basarabia.

Chiar şi după sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, mulţi europeni au continuat să sufere zeci de ani sub regimuri totalitare.

La 23 august 1989 a avut loc protestul cunoscut sub denumirea „Calea Baltică”, eveniment care a coincis cu comemorarea a 50 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Cetăţenii din ţările baltice au format un lanţ uman de 600 de kilometri care a străbătut Estonia, Letonia şi Lituania. A fost o demonstraţie paşnică prin care cele trei ţări şi-au unit forţele în lupta pentru libertate.

Anul acesta se împlinesc, de asemenea, 30 de ani de la Picnicul paneuropean, o demonstraţie pentru pace care a avut loc la 19 august 1989 în Sopron, un oraş de lângă graniţa Ungariei cu Austria. Cetăţenii s-au adunat în jurul gardului de frontieră pentru a-şi manifesta solidaritatea şi prietenia în cadrul unui eveniment organizat de autorităţile din ambele ţări. Picnicul paneuropean este unul dintre evenimentele din 1989 care au deschis calea către unificare şi către căderea Cortinei de Fier.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici