Conservatorii au pierdut alegerile din Norvegia. Stânga va oferi următorul premier

  • Rezultatele preliminare arată că opoziţia de stânga din Norvegia a câştigat alegerile generale ale ţării.
  • Rezultatele timpurii indică sfârşitul guvernării de opt ani a guvernului conservator de centru-dreapta condus de prim-ministrul Erna Solberg, în urma unei campanii dominate de viitorul industriei petroliere.
918 afișări
Imaginea articolului Conservatorii au pierdut alegerile din Norvegia. Stânga va oferi următorul premier

Conservatorii au pierdut alegerile din Norvegia. Stânga va oferi următorul premier

Cu o proiecţie bazată pe un număr preliminar de aproape 93% din voturi, Partidul Laburist şi cei doi aliaţi ai săi - Stânga Socialistă şi Partidul de Centru - ar deţine 100 de locuri în parlamentul cu 169 de locuri, în timp ce actualul guvern ar obţine 68, iar un loc este încă indecis.

Acest lucru indică faptul că Solberg va fi înlăturată de la putere de o coaliţie de stânga condusă de Jonas Gahr Støre, un aliat milionar al fostului prim-ministru şi acum secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Euronews.

Alegerile din Norvegia şi negocierile pentru formarea unui guvern sunt urmărite cu mare atenţie şi în Europa, deoarece pot avea un imapct major asupra petrolului şi a gazelor. Temele centrale ale campaniei electorale au fost schimbările climatice şi inechitatea socială. Discursul mai radical al stângii pe aceste teme pare să îi fi oferit un avantaj.

Partidele mai mari rareori guvernează singure în Norvegia; jucătorii mai mici sunt de obicei implicaţi în negocierile cu un partid mai mare pentru formarea unei coaliţii şi pot avea o influenţă mare asupra agendei guvernamentale.

Negocierile pentru formarea viitorului guvern de stânga vor fi probabil lungi şi delicate. Unii, precum Verzii, vor cere măsuri drastice pentru limitarea exploatării de petrol şi gaze până în 2035 şi tranziţia economiei spre una verde.

Partidul laburist în jurul căruia se va clădi coaliţia este în favoarea opririi exploatării de petrol şi gaz, dar mizează pe traniţie mai lungă cu eliminare completă abia în 2050. Partidul Centru solicită, de asemenea, o abordare mai agresivă în ceea ce priveşte trecerea la energia regenerabilă

Combustibilii fosili reprezintă încă 40% din exporturile Norvegiei. Industria petrolului şi gazului are peste 200.000 de angajaţi - aproximativ 7% din forţa de muncă totală - şi prin aceasta industrie poluantă ţara a construit cel mai mare fond suveran din lume, în valoare de peste 1 trilion de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici