Consiliul Naţional Sirian reafirmă că nu va participa la conferinţa de pace din Elveţia

Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, a reafirmat vineri că nu va participa la conferinţa de pace, programată pe 22 ianuarie, în Elveţia, fără a exclude o decizie similară a Coaliţiei opoziţiei.

278 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional Sirian reafirmă că nu va participa la conferinţa de pace din Elveţia

Consiliul Naţional Sirian reafirmă că nu va participa la conferinţa de pace din Elveţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După reuniuni cu delegaţii reprezentând Grupul Prietenii Siriei, emisarul ONU şi Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, şi ministrul rus de Externe (...), Consiliul Naţional Sirian confirmă că nu are niciun motiv să participe la conferinţă", a declarat pentru AFP Samir Nachar, membru al CNS.

CNS a anunţat deja la 13 octombrie că nu va participa la această conferinţă, organizată la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei, ameninţând chiar că se va retrage din Coaliţia opoziţiei, dacă aceasta va lua parte.

"Ideea acestei întâlniri este inoportună (...), ea are drept scop să plaseze regimul sirian şi opoziţia pe picior de egalitate. Noi o respingem", a declarat Nachar.

CNS a susţinut întotdeauna că refuză să negocieze până când nu va avea garanţii că preşedintele sirian Bashar al-Assad va pleca de la putere.

"Mesajul pe care îl primim este că soarta lui Assad va fi decisă de sirieni. Statele Unite sprijină cererea noastră privind plecarea lui, însă Rusia nu acceptă această condiţie prealabilă", a explicat Nachar.

Se aşteaptă că şi Coaliţia opoziţiei nu va merge la conferinţa care urmează să aibă loc la Montreux. "Coaliţia până la urmă nu va merge. CNS nu este singurul care nu vrea să participe, mulţi alţi opozanţi din cadrul Coaliţiei refuză discuţiile şi vor vota împotrivă", a adăugat el.

Coaliţia urmează să se reunească în cadrul Adunării sale Generale, la Istanbul, duminică şi luni, şi să ia o decizie cu privire la participarea sa la conferinţa de pace din Elveţia.

Lucrările conferinţei, cunoscută şi sub numele de Geneva II, se vor deschide pe 22 ianuarie la Montreux şi vor fi prezidate de către secretarul general al ONU Ban Ki-moon, în prezenţa reprezentanţilor statelor invitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici