Coreea de Nord a întrerupt "telefonul roşu" militar cu Seulul: Un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie de aceste comunicaţii - VIDEO

Coreea de Nord a anunţat miercuri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat "telefonul roşu" între cele două guverne şi şi-a ameninţat rivalul şi pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear. Lideri nord-coreeni urmează să se reunească în zilele următoare pentru a decide asupra unor probleme "importante", informează agenţia oficială nord-coreeană KCNA, care nu a precizat nici data şi nici natura subiectelor abordate, pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.

12966 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a întrerupt "telefonul roşu" militar cu Seulul: Un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie de aceste comunicaţii - VIDEO

Întâlnire la nivel înalt în Coreea de Nord: Liderii urmează să se decidă asupra unor probleme "importante" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Phenianul anunţă întreruperea "telefonului roşu" militar cu Seulul

"Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud vor fi tăiate", a anunţat agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA, citând un oficial militar de rang înalt.

"Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie să fie menţinute" aceste comunicaţii, a adăugat oficialul citat. Linia va rămâne suspendată "atât timp cât vor dura acţiunile ostile şi anacronice din partea (Coreei de) Sud", a subliniat el.

Coreea de Nord a întrerupt la jumătatea lui martie "telefonul roşu" între Phenian şi Seul, o linie de comunicaţii în caz de urgenţă. Această legătură, instalată în 1971, a fost suspendată deja în cinci rânduri de către Coreea de Nord, ultima dată în 2010.

Lideri nord-coreeni urmează să se reunească pentru a decide asupra unor probleme "importante"

Comitetul Central al Biroului Politic al Partidului Comunist se va întruni într-o sesiune plenară, până la sfârşitul lunii, pentru a "discuta şi decide asupra unor probleme importante, în vederea avansării victorioase a revoluţiei coreene", a anunţat agenţia, care publică comunicate emise de instanţele conducerii.

Această reuniune va marca, de asemenea, "un punct de cotitură" în împlinirea Juche, ideologia nord-coreeană ce are la bază autosuficienţa economică.

În opinia unor experţi sud-coreeni, deciziile ar putea fi supuse - şi aprobate - Parlamentului ţării, care se reuneşte lunea viitoare.

"Vor discuta despre problema dosarului nucelar, relaţiile între cele două Corei şi solicitarea formulată de mult timp de către (Coreea de) Nord de a obţine un tratat de pace cu Statele Unite", a declarat Yang Moo-jin, un profesor la Universitatea pentru Studii Nord-Coreene din Seul.

Jang Song-thaek, unchiul tânărului lider Kim Jong-un, considerat o persoană foarte influentă, ar putea fi numit premier, cu misiunea de a resuscita economia ţării, ruinată, a adăugat profesorul, pentru AFP.

De asemenea, s-ar putea decide modificări în cadrul puternicului prezidiu al Biroului Politic, fiind posibilă intrarea în componenţa acestuia a vicemareşalului Hyon Yong-chol, ceea ce ar consolida influenţa militarilor, apreciază acest expert.

De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seului şi pe aliatul acestuia, Washingtonul, cu "lovituri strategice" şi un "război total".

Sancţiunile ONU reprezentau o ripostă la testul nucelar efectuat pe 12 februarie de nord-coreeni.

Phenianul a anunţat marţi că şi-a plasat armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor sale speciale să se pregătească de eventuale lovituri împotriva Statelor Unite. Washingtonul s-a declarat "preocupat de orice ameninţare agitată de nord-coreeni" şi "pregătit să răspundă oricărei eventualităţi".

În acest context exploziv, aruncarea unei grenade de către un militar sud-coreean la frontieră, miercuri dimineaţa, a provocat declanşarea unei alerte, de scurtă durată.

Militarul a crezut că a văzut un obiect mişcând, în întuneric, în apropiere de frontiera intercoreeană, şi s-a temut de o posibilă infiltrare, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării. Patrule militare nu au găsit nimic, iar alerta a fost anulată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici