Nou pact militar SUA-Coreea de Sud în caz de agresiune din partea Coreei de Nord: Phenianul va fi împiedicat să îndrăznească să ne provoace

Ministerul sud-coreean al Apărării şi-a exprimat luni satisfacţia faţă de încheierea unui nou pact militar cu Statele Unite ce prevede un răspuns comun în cazul unei provocări, inclusiv minore, din partea Coreei de Nord, ca o incursiune "limitată" a trupelor nord-coreene spre sud.

3967 afișări
Imaginea articolului Nou pact militar SUA-Coreea de Sud în caz de agresiune din partea Coreei de Nord: Phenianul va fi împiedicat să îndrăznească să ne provoace

Nou pact militar SUA-Coreea de Sud în caz de agresiune din partea Coreei de Nord: Phenianul va fi împiedicat să îndrăznească să ne provoace (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acordurile anterioare stipulau o intervenţie americană în caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garantează susţinerea Statelor Unite faţă de orice măsură de retorsiune din partea Seulului şi autorizează Coreea de Sud să ceară forţe militare americane suplimentare în caz că va considera necesar acest lucru.

"Acest lucru permite celor două ţări să răspundă împreună provocărilor pe plan local din partea (Coreei de) Nord, (Coreea de) Sud efectuând (operaţiunile), (iar) Statele Unite (oferind) susţinere", a declarat Kim Min-seok, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

"Acest lucru va avea drept consecinţă să împiedice (Coreea de) Nord să îndrăznească să ne provoace", a apreciat el.

Acest nou acord intervine în contextul unor tensiuni care se acumulează începând din 2010 încoace. Bombardarea unei insule sud-coreene de către Phenian, în noiembrie 2010, soldată cu patru morţi, a marcat punctul culminant şi a provocat o criză internaţională.

Statele Unite au aproape 30.000 de militari staţionaţi în sudul peninsulei. Ei dispun de baze militare în Japonia, de unde pot veni trupe suplimentare.

Între "provocările" vizate în noul pact figurează incursiuni ale unor nave nord-coreene de cealaltă parte a frontierei maritime, bombardarea de insule sud-coreene apropiate de frontieră sau incursiuni aeriene cu avioane de luptă sau unităţi speciale.

Acest acord autorizează "represalii viguroase" ce vor determina Coreea de Nord să "regrete amarnic" orice acţiune provocatoare, a avertizat şeful Statului Major interarme sud-coreean, generalul Jung Seung-jo.

De la începutul lui decembrie, când a avut loc lansarea cu succes a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, asimilată de Seul şi Washington unei rachete balistice, Peninsula Coreeană este, din nou, teatrul unor tensiuni puternice.

Un test nuclear, la 12 februarie, al treilea efectuat de Coreea de Nord, a antrenat noi sancţiuni ONU şi ameninţări cu represalii din partea Phenianului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici