Coreea de Nord a trimis un milion de manifeste de propagandă în Sud

Aproximativ un milion de manifeste de propagandă din Coreea de Nord au fost ajuns în Coreea de Sud în ultima săptămână, potrivit ediţiei de luni a unui ziar sud-coreean, relatează DPA în pagina electronică.

1182 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord a trimis un milion de manifeste de propagandă în Sud

Coreea de Nord a trimis un milion de manifeste de propagandă în Sud (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Manifestele au fost trimise cu ajutorul unor baloane, de către armata nord-coreeană, potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării, citat de agenţia Yonhap.

Multe dintre manifeste au fost deja colectate, scrie presa locală.

Asemenea măsuri de propagandă nord-coreeană sunt rare, în contextul în care cele două Corei au oprit un "război psihologic", în cadrul unor măsuri de reducere a tensiunilor convenite în 2004, notează AP. Însă activişti sud-coreeni au trimis sporadic baloane cu manifeste de propagandă în Nord, înfuriind regimul stalinist.

Detonarea unui dispozitiv nuclear în cadrul unui test nord-coreean, pe 6 ianuarie, a declanşat o intensificare a tensiunilor dintre cele două ţări surori şi inamice şi reluarea unui "război al propagandei".

Sud-coreenii democraţi şi prosperi au reluat luna aceasta transmisiuni de propagandă la difuzoare, de-a lungul frontierei puternic militarizate cu Nordul, condus de către Kim Jong-un.

Oficiali sud-coreeni cred că emisiunile de propagandă vor influenţa această ţară izolată şi vor demoraliza militarii staţionaţi la frontieră şi locuitorii din zonă. Însă Seulul se îndoieşte că manifestele nord-coreene vor avea vreun impact asupra cetăţenilor săi, potrivit AP.

Coreea de Sud, Statele Unite şi alte ţări depun eforturi ca Phenianul să fie pedepsit pentru testul nuclear de la începutul lunii. Imediat după test, diplomaţi din cadrul Consiliului de Scuritate al ONU au promis să adopte rapid noi sancţiuni împotriva regimului stalinist. Însă este neclar dacă China, cel mai important şi ultimul aliat al Phenianului, va coopera în vederea înăspririi sancţiunilor cu scopul de determina regimul să-şi schimbe poziţia.

Cele două ţări sunt despărţite de cea mai militarizată frontieră din lume, de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), care s-a încheait cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace. Aproximativ 28.500 de militari americani sunt staţionaţi în Coreea de Sud, în cadrul unor măsuri de disuasiune a Coreei de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici