Coreea de Nord denunţă sancţiunile SUA

Coreea de Nord a denunţat vehement consolidarea de către Statele Unite a arsenalului lor de sancţiuni ca ripostă la piratarea informatică a reţelei Sony Pictures, criticând refuzul Washingtonului de a demara o anchetă comună în acest caz.

2114 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord denunţă sancţiunile SUA

Coreea de Nord denunţă sancţiunile SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite, care acuză Phenianul că se află în spatele atacului cibernetic, au adăugat vineri pe lista lor neagră alţi zece oficiali de rang înalt ai regimului, agenţia nord-coreeană de informaţii precum şi două companii ce au legături cu sectorul militar al regimului comunist. Casa Albă a avertizat că este vorba despre prima fază a răspunsului său la atacul informatic, pe care Phenianul dezminte că l-ar fi comis.

În urma atacului, la sfârşitul lui noiembrie, Sony Pictures a anunţat iniţial că anulează lansarea filmului "The Interview", care are ca subiect o tentativă de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un de către CIA. Hackerii au ameninţat cu atentate în sălile de cinema.

FBI a declarat că Phenianul este la originea acestei manevre, dar unii specialişti se îndoiesc de acest lucru.

Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a declarat că refuzul Washingtonului de a lansa o anchetă comună este semnul "conştiinţei sale încărcate". "Acţiunile persistente şi unilaterale ale Casei Albe şi adoptarea de sancţiuni (...) dovedesc în mod evident că aceasta nu a renunţat la aversiunea şi ostilitatea sa înveterată" faţă de Coreea de Nord, a declarat un purtător de cuvânt citat de agenţia oficială KCNA.

Coreea de Nord a fost deja supusă unor sancţiuni internaţionale legate de programul său nuclear controversat.

Noile sancţiuni nu vor face decât să întărească hotărârea Phenianului de a face din programul său militar o prioritate, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Aceasta este prima ripostă revendicată oficial de Washington de la atacul împotriva Sony Pictures, semnată de un misterios grup de hackeri "Gardienii Păcii".

Coreea de Nord a fost recent victima unor întreruperi gigantice de Internet, dar Washingtonul a refuzat să recunoască sau să dezmintă responsabilitatea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici