Criza din Haiti ia amploare: localnicii se luptă cu poliţiştii şi fac jafuri

Criza din Haiti se agravează pe zi ce trece după ce bandele înarmate au reuşit să blocheze aproape în totalitate aprovizionarea cu alimente şi combustibil. Localnicii care nu mai au mâncare şi apă au început să se lupte cu poliţiştii şi să facă jafuri, potrivit BBC.

1766 afișări
Imaginea articolului Criza din Haiti ia amploare: localnicii se luptă cu poliţiştii şi fac jafuri

Sursa foto: MediafaxFoto

Situaţia din Haiti s-a deteriorat după asasinarea, în iulie anul trecut, a preşedintelui Jovenel Moïse de către mercenari. Bandele au preluat controlul asupra autostrăzilor cheie şi asupra Varreux, cel mai mare terminal de combustibil din Haiti. În consecinţă, livrările de alimente şi combustibil au fost suspendate, afectând economia şi comunităţile de pe insulă.

Mai multe depozite administrate de organizaţiile de caritate au fost jefuite, ceea ce a amplificat penuria de alimente şi apă potabilă. Apa potabilă este din ce în ce mai greu de găsit, iar cazurile de holeră s-au înmulţit. Marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că în Haiti s-au înregistrat 16 decese cauzate de holeră şi că mai sunt 32 de cazuri confirmate.

Numeroase proteste au avut loc în capitala Port-au-Prince şi în alte oraşe. Oamenii cer demisia premierului haitian Ariel Henry şi s-au luat la bătaie cu poliţiştii. Cel puţin o femeie ar fi fost ucisă în timpul altercaţiilor. Unele proteste au degenerat în jafuri, iar oamenii au făcut baricade pe străzi şi au incendiat cauciucuri.

Prim-ministrul Ariel Henry a cerut asistenţă externă, însă apelul a fost criticat de unii haitieni care îl consideră un amestec străin. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut şi el desfăşurarea imediată a unei forţe armate internaţionale în Haiti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici