CUTREMUR cu magnitudinea de 7,3 în nord-estul Japoniei. Un val TSUNAMI a atins coastele ţării - IMAGINI din timpul seismului

Un cutremur violent cu magnitudinea de 7,3, resimţit până la Tokyo, a avut loc vineri în largul nord-estului Japoniei, iar o alertă de tsunami a fost lansată imediat, a anunţat Agenţia japoneză de meteorologie. Un prim val tsunami cu înălţimea de un metru a atins coasta de nord-est a Japoniei vineri, în urma cutremurului. Alerta de tsunami a fost ridicată pe toată coasta Pacificului.

8784 afișări
Imaginea articolului CUTREMUR cu magnitudinea de 7,3 în nord-estul Japoniei. Un val TSUNAMI a atins coastele ţării - IMAGINI din timpul seismului

CUTREMUR cu magnitudinea de 7,3 în nord-estul Japoniei. Un val de TSUNAMI de doi metri ameninţă coastele

Valul de un metru înălţime a fost măsurat la ora locală 18.02 (11.02, ora României) pe coastă la nivelul oraşului Ishinomaki, localitatea unde au murit cele mai multe persoane la cutremurul de la 11 martie 2011, potrivit unor detalii oferite de către autorităţi.

Tsunamiul care ameninţă nord-estul Japoniei ar putea să atingă doi metri înălţime la nivelul coastei prefcturii Miyagi, unde se află oraşul Ishinomaki, şi 50 de centimetri în alte zone, au avertizat autorităţile, cerând persoanelor să se îndepărteze de coastă şi să retragă, dacă este posibil, în zone înalte.

Autorităţile au lansat o alertă de tsunami care vizează o parte a coastelor Japoniei la Pacific, însumând peste 500 de kilometri de la nord la sud, de la partea cea mai de nord a Insulei Hokkaïdo şi până la coasta de la est de Tokyo.

Avertismente erau difuzate în continuu de mass-mediae japoneze şi site-uri de informaţii oficiale, inclusiv alerte difuzate de către ministere şi alte instituţii în mesaje postate pe Twitter.

Cutremurul, resimţit puternic şi la Tokyo, s-a produs la ora locală 17.18 (10.18, ora României) în largul coastelor de nord-est, cu un hipocentru estimat la o adâncime de aproximativ zece kilometri, a precizat Agenţia meteo.

O alertă de tsunami a fost emisă pentru nord-estul Japoniei, în acelaşi loc care a fost devastat de cutremurul şi tsunami-ul din martie 2011, informează Sky News.

Cutremurul nu a declanşat o măsură similară pentru restul Pacificului, a anunţat Centrul pentru alertă de tsunami în Pacific.

Nu există o "ameninţare de tsunami importantă şi devastatoare", "cutremurele de această putere putând genera tsunami locale care pot fi devastatoare la nivelul coastelor" ţărilor vizate, a precizat Centrul american, cu sediul la Hawai.

Seismul a fost resimţit puternic în foarte multe regiuni din Japonia, în primul rând în prefecturile sinistrate de un cutremur cu magnitudinea 9, la 11 martie 2011.

Acest cutremur a antrenat un tsunami uriaş, iar o dublă catastrofă s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi şi a provocat un accident nuclear major la Centrala Fukushima.

Postul public de televiziune NHK a oferit asigurări că nicio anomalie suplimentară nu a fost constată la instalaţia centralei până în prezent.

Imobile au fost puternic zguduite la Tokyo, la câteva sute de kilometri sud de epicentru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici