Dilma Rousseff şi-a amânat vizita în SUA. Ce motive a invocat preşedinţia braziliană

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff a amânat vizita sa în Statele Unite din octombrie, după recentele dezvăluiri privind un caz de spionaj american în Brazilia, au anunţat marţi Brasilia şi Washington, transmite AFP.

317 afișări
Imaginea articolului Dilma Rousseff şi-a amânat vizita în SUA. Ce motive a invocat preşedinţia braziliană

Preşedinta braziliană Dilma Rousseff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţinând cont de apropierea vizitei de Stat prevăzută la Washington - şi în absenţa unei clarificări satisfăcătoare a faptelor cu explicaţii exacte şi a angajamentului de a înceta activităţile de interceptare - condiţiile pentru organizarea acestei vizite la data fixată în prealabil nu sunt întrunite", a anunţat un comunicat al serviciului de presă al preşedinţiei braziliene.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane Jay Carney a afirmat că o astfel de deplasare "nu trebuie să fie eclipsată de un singur dosar (cel al dezvăluirilor cu privire la un caz de spionaj american în Brazilia, n.r.) indiferent de importanţa sa sau dificultăţile pe care le prezintă".

Organizarea acestei vizite depindea conform Braziliei de explicaţiile furnizate de Washington cu privire la un caz de spionaj al comunicaţiilor private ale preşedintei şi anumitor colaboratori ai săi de către serviciile secrete americane. Aceste dezvăluiri se bazează pe documente ale Agenţiei naţionale de securitate americană (NSA) furnizate de fostul consultant american Edward Snowden jurnalistului american Glenn Greenwald, care locuieşte în Rio de Janeiro.

După dezvăluirea acestui caz, Brasilia a annnţat amânarea călătoriei echipei care trebuia să pregătească vizita de stat a lui Rousseff în Statele Unite, prevăzută la 23 octombrie, în aşteptarea explicaţilor americane asupra acestui caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici