Directorul CIA a numit un nou şef al serviciului clandestin al agenţiei

Directorul CIA John Brennan a numit un nou şef pentru serviciul clandestin al agenţiei, a anunţat joi unul dintre purtătorii săi de cuvânt, şi a refuzat să acorde postul şefului interimar asociat în trecut cu programul închisorilor secrete, conform Washington Post.

238 afișări
Imaginea articolului Directorul CIA a numit un nou şef al serviciului clandestin al agenţiei

Directorul CIA a numit un nou şef al serviciului clandestin al agenţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Numele noului şef al serviciului clandestin (NCS) este conform legii ţinut secret însă purtătorul de cuvânt al CIA, Preston Golson, a precizat că este vorba de un agent de informaţii de carieră care serveşte "deja sub acoperire".

Identitatea noului director al NCS nu a rămas totuşi secretă mult timp, un fost jurnalist dezvăluind-o miercuri pe Twitter, conform site-ului de Internet gawker.com.

Întrebat cu privire la această scurgere de date, Golson a declarat pentru AFP că "în mod general şi fără a confirma orice fel de identitate, solicităm presei să respecte statutul protejat de lege al agenţilor noştri aflaţi sub acoperire".

Directoarea interimară a NCS a obţinut postul din cauza rolului său în programul de "interogări forţate" practicate des în anii 2000 de CIA în locaţii secrete de detenţie, conform Washington Post.

Aceasta a condus în special unul dintre aceste centre din Thailanda şi a participat la distrugerea înregistrărilor acestor şedinţe de interogări, o acţiune care a provocat deschiderea unei anchete penale care nu a fost urmată de nicio acţiune în justiţie, afirmă cotidianul.

Aceste tehnici de interogatoriu, care includeau în special simularea înecului, sunt considerate a fi tortură însă administraţia lui George W. Bush a apelat la ele împotriva membrilor Al-Qaida.

Conform Washington Post, Dianne Feinstein, preşedinta comisiei de Informaţii din Senat, s-a opus titularizării şefei interimare ca directoare a NCS. Senatoarea "a împărtăşit opiniile directorului Brennan", au afirmat pentru AFP surse din anturajul acesteia fără a face alte precizări.

John Brennan l-a numit de asemenea pe Meroe Park ca noul director executiv, înzestrat cu gestiunea zilnică a puternicei agenţii de informaţii, precum şi o nouă directoare a cabinetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici