Discuţii secrete între Rusia şi SUA la Ankara. În delegaţia Moscovei s-ar afla şi şeful agenţiei de informaţii externe

Oficialii ruşi şi americani ar fi purtat luni discuţii în Turcia, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Herson şi a promis că va continua să recupereze toate teritoriile ocupate.

1243 afișări
Imaginea articolului Discuţii secrete între Rusia şi SUA la Ankara. În delegaţia Moscovei s-ar afla şi şeful agenţiei de informaţii externe

Ziarul rusesc Kommersant a citat o sursă care a declarat că delegaţi de la Washington se întâlnesc luni în capitala turcă Ankara cu delegaţi ruşi, printre care s-ar afla Serghei Narîşkin, şeful agenţiei de informaţii externe SVR.

Kremlinul a declarat că nu poate nici confirma, nici infirma raportul, iar un oficial turc a refuzat să comenteze. Datele de urmărire a zborurilor au arătat că un avion rusesc a aterizat la Ankara, despre care Yoruk Isik, analist geopolitic la firma de consultanţă Bosphorus Observer, a declarat că a fost folosit doar de înalţi oficiali.

Întâlnirile faţă în faţă între Rusia şi Statele Unite la nivel înalt au fost rareori raportate în ultimele luni, deşi Washingtonul a declarat săptămâna trecută că au avut loc contacte pentru a reduce riscul unui război mai amplu, fără a oferi detalii. Miniştrii apărării din cele două ţări au vorbit la telefon luna trecută.

Forţele ruseşti s-au retras din Herson săptămâna trecută, fiind cea de-a treia retragere majoră de la invadarea Ucrainei în februarie şi pentru prima dată când au abandonat un oraş atât de mare.

Zelenski, apariţie surprinzătoare în Herson

"Suntem pregătiţi pentru pace - dar pacea noastră... Pentru toată ţara noastră, pentru tot teritoriul nostru", a spus Zelenski în Herson.

Herson a fost una dintre cele patru provincii pe care preşedintele rus Vladimir Putin le-a declarat anexate luna trecută şi a declarat că vor face parte din Rusia pentru totdeauna. Pierderea capitalei regionale este o lovitură psihologică şi strategică majoră pentru Moscova.

Zelenski a declarat că ocupanţii ruşi au comis crime de război, inclusiv omoruri şi răpiri. Aceştia au lăsat în urma lor infrastructura distrusă când s-au retras peste râul Dnipro.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici