Dispariţia zborului MH370: O peliculă de carburant a fost detectată în zona de căutare a avionului dispărut - VIDEO

Australia se pregăteşte să trimită pe fundul mării un robot submarin în căutarea epavei avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, dispărut la 8 martie în sudul Oceanului Indian, a anunţat aceasta luni, precizând că o peliculă de carburant a fost detectată în zona de căutare.

1821 afișări
Imaginea articolului Dispariţia zborului MH370: O peliculă de carburant a fost detectată în zona de căutare a avionului dispărut - VIDEO

O peliculă de carburant a fost detectată în zona de căutare a zbotului MH370

Nava Ocean Shield îşi va încheia operaţiunile de detectare a semnalelor emise de cutiile negre luni "şi va mobiliza vehiculul autonom submarin Bluefin-21 imediat ce va fi posibil", a declarat coordonatorul operaţiunilor de căutare, Angus Houston, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ultimul semnal acustic care ar putea proveni de la cutiile negre a fost captat în urmă cu şase zile, a precizat oficialul.

Emiţătoarele au, teoretic, o durată de viaţă de circa 30 de zile şi probabil că au ajuns la expirare, zborul MH370 fiind dispărut de 38 de zile.

Ocean Shield a detectat, duminică seara, o peliculă de carburant în zona de căutare restrânsă în jurul semnalelor detectate în urmă cu peste o săptămână, a adăugat Angus Houston.

Au fost colectaţi doi litri şi au fost analizaţi, dar rezultatele vor fi cunoscute abia peste câteva zile, a declarat el, precizând că acest carburant nu pare să provină de la un vapor. 

"Originea peliculei rămâne de stabilit dar ea este la circa 5.500 de metri (...) de zona restrânsă definită plecând de la captarea semnalelor" în urmă cu circa zece zile, a declarat oficialul.

Din 5 aprilie, Ocean Shield a captat de patru ori într-o zonă restrânsă, pe traiectoria estimată a avionului Boeing 777, semnale acustice a căror frecvenţă corespunde celei a balizelor care se declanşează în caz de scufundare a cutiilor negre. 

Mobilizarea robotului submarin Bluefin-21 "poate foarte bine să ne aducă într-o nouă etapă către identificarea vizuală, deoarece acesta are capacitatea de a depista fragmente pe fundul oceanului", a subliniat Angus Houston, adăugând însă că procesul va fi unul lung şi laborios.

Bluefin-21 are forma unei torpile lungi de 4,93 metri şi este echipat cu un sonar. Dacă sonarul captează un semnal, Bluefin-21 va fi ridicat la suprafaţă, echipat cu o cameră de luat vederi şi trimis din nou sub apă. Aparatul nu poate fi echipat în acelaşi timp cu un sonar şi o cameră de luat vederi.

Robotul cântăreşte circa 750 de kilograme şi poate rămâne sub apă timp de 20 de ore, dar nu poate opera decât până la 4.500 de metri sub apă, adâncimea de la care proveneau semnalele detectate. 

"Fiecare misiune a Bluefin va dura circa 24 de ore", a explicat Angus Houston. Două ore pentru coborârea robotului, 16 ore pentru explorarea fundului oceanului, două ore pentru urcare, patru ore pentru analizarea datelor colectate. 

Zona în care Ocean Shield sondează fundul oceanului este de doar câţiva kilometri pătraţi şi se situează la 2.312 de kilometri nord-vest de Perth, oraş situat în vestul Australiei. 

Zborul MH370 se deplasa între Kuala Lumpur şi Beijing la 8 martie dimineaţa, când a dispărut la scurt timp după decolarea din capitala malaysiană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici