Dispută cu Germania pe tema despăgubirilor de război. Lech Walesa recomandă Poloniei să evite această confruntare

Fostul preşedinte polonez Lech Walesa recomandă Guvernului de la Varşovia să evite pentru moment disputele cu Berlinul în legătură despăgubirile după cel de-al Doilea Război mondial, informează agenţia de ştiri Tass.

1585 afișări
Imaginea articolului Dispută cu Germania pe tema despăgubirilor de război. Lech Walesa recomandă Poloniei să evite această confruntare

Dispută cu Germania pe tema despăgubirilor de război. Lech Walesa recomandă Poloniei să evite această confruntare

"Germania este cel mai mare partener al nostru. Ne susţin în multe chestiuni. Chiar avem nevoie acum de această confruntare?", a declarat fostul lider polonez, laureat al Premiului Nobel.

"Desigur, ţara noastră a suferit daune teribile. Unele întrebări trebuie soluţionate, însă nu cunosc toate detaliile", a adăugat Walesa, făcând referire la perioada ocupaţiei nazistă în Polonia.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator Lege şi Justiţie, aflat la putere la Varşovia, a declarat că Polonia nu refuzat să primească despăgubiri pentru daunele uriaşe suportate în timpul războiului, în pofida afirmaţiilor contrare furnizate de Berlin.

Un reprezentant al Germaniei a replicat că aspectele legale şi politice ale chestiuni au fost soluţionate în urmă cu mult timp, adăugând că "în august 1953, Polonia a refuzat despăgubiri suplimentare de la Germania şi a confirmat acest lucru cu numeroase ocazii".

"În loc să rezolve toate chestiunile cu calm şi înţelepciune, în loc să ajungă la un consens, (Guvernul actual) caută inamici pentru a-şi menţine partidul la putere", a mai afirmat Walesa, care a jucat un rol major în căderea regimului comunist din Polonia şi a fost primul preşedinte al ţării în perioada postcomunistă.

Fostul lider polonez a mai declarat că victoria cancelarului Angelei Merkel în scrutinul legislativ din Germania ar fi cel mai mai favorabil scenariu pentru Polonia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici