Donald Tusk: Grecia trebuie să rămână parte a zonei euro

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Grecia trebuie să rămână parte a zonei euro, el adăugând că este în contact cu liderii guvernamentali eleni pentru a preveni ieşirea ţării din uniunea monetară, relatează Reuters.

475 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk: Grecia trebuie să rămână parte a zonei euro

Donald Tusk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Grecia este şi trebuie să română membru al zonei euro", a scris Tusk pe Twitter, după ce miniştrii de Finanţe ai statelor din uniunea monetară au refuzat să extindă programul de susţinere care expiră pe 30 iunie, dată la care statul elen trebuie să plătească FMI o datorie de 1,54 miliarde de euro.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, iar în lipsa fondurilor riscă să intre în incapacitate de plată.

"Sunt în contact cu liderii pentru a asigura integritatea zonei euro", a adăugat Tusk după întâlnirea miniştrilor de Finanţe care a avut loc în lipsa reprezentantului Greciei.

Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autorităţile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susţinere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeaşi zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro.

Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat într-un interviu la BBC că instituţia nu va mai finanţa Grecia dacă autorităţile de la Atena nu vor plăti datoria de 1,6 miliarde de euro scadentă pe 30 iunie.

Parlamentul grec a aprobat duminică dimineaţă planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici