Efectivele Al-Qaida s-au redus drastic dar gruparea rămâne o ameninţare, conform armatei irakiene

Efectivele Al-Qaida s-au redus drastic în ultimii ani în Irak însă organizaţia rămâne încă periculoasă, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de operaţiuni de la Bagdad, generalul Qassem Atta, transmite AFP.

170 afișări
Imaginea articolului Efectivele Al-Qaida s-au redus drastic dar gruparea rămâne o ameninţare, conform armatei irakiene

Generalul Qassem Atta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Conform informaţiilor furnizate de serviciile noastre secrete, care sunt aceleaşi ca cele ale americanilor, membrii activi ai Al-Qaida care erau 33.000 în 2006 nu sunt mai mult de 3.000 în prezent", a declarat generalul Atta, afirmând că "prezintă pentru prima dată adevăratele cifre".

"În pofida acestei scăderi considerabile, Al-Qaida rămâne o ameninţare", a adăugat acesta într-un interviu publicat joi de cotidianul în limbă arabă Asharq al-Awsat.

În plus, conform acestuia, doar doi sau trei candidaţi la atentate-sinucigaşe vin în Irak în fiecare lună în prezent, faţă de 100 în 2006.

În perioada 2006-2007 violenţele din Irak erau provocate mai ales de Al-Qaida până la formarea miliţiilor tribale sunnite care au lupat împotriva reţelei şi au slăbit-o considerabil. În acelaşi timp, armata a atacat cu putere grupările şiite, mai ales Armata Mahdi a liderului radical şiit Moqtada Sadr.

"În acea perioadă erau 420 de atacuri teroriste pe săptămână şi desfăşuram în jur de 20-30 de operaţiuni" pe săptămână, a adăugat acesta.

Întrebat cu privire la mandatul de arestare emis pe numele vicepreşedintelui sunnit Tarek al-Hashemi, ale cărui gărzi sunt acuzate de a fi comis mai multe atentate, generalul Atta a afirmat fără alte detalii: "Majoritatea operaţiunilor teroriste sunt puse în practică de gărzi de corp ale oficialilor politici care se folosesc de automobile oficiale şi de acte de identitate guvernamentale precum şi de arme".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici