Egipt: Pregătiri pentru eventuale violenţe după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale. Ordin de a ucide pe oricine atacă secţiile de poliţie

Ministrul egiptean de Interne a avertizat că nu va tolera niciun atac împotriva autorităţilor după anunţarea, duminică, a rezultatelor celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Egipt.

642 afișări
Imaginea articolului Egipt: Pregătiri pentru eventuale violenţe după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale. Ordin de a ucide pe oricine atacă secţiile de poliţie

Egipt: Pregătiri pentru eventuale violenţe după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale. Ordin de a ucide pe oricine atacă secţiile de poliţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ministrul Mohamed Ibrahim le-a dat ordin forţelor de poliţie să tragă şi să ucidă pe oricine încearcă să atace secţiile de poliţie după anunţarea rezultatelor", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Marwan Mustapha. "Măsuri de securitate sporite au fost luate pe străzile din apropierea pieţei Tahrir pentru a proteja clădirile guvernamentale", a afirmat el, relatează CNN.

Egiptul urmează să anunţe învingătorul alegerilor prezidenţiale duminică, la ora 15.00 (16.00 ora României), în timp ce ambele tabere, cea a fostului premier al lui Hosni Mubarak Ahmad Shafiq, şi cea a candidatului Fraţilor Musulmani Mohammed Morsi, îşi revendică victoria.

Un oficial din cadrul serviciilor de securitate naţionale a anticipat violenţe dacă Shafiq va fi declarat învingător. "În eventualitatea unei victorii a lui Shafiq, aşteptăm unele tulburări pe străzi şi în piaţa Tahrir, care vor fi întâmpinate cu o mână de fier, potrivit instrucţiunilor pe care le-am primit", a declarat locotenent-colonelul Usama Emam.

Peste 1.800 de ambulanţe au fost trimise în întreaga ţară ca măsură proactivă, a anunţat agenţia oficială EgyNews, adăugând că Ministerul de Interne subliniază necesitatea respectării demonstraţiilor paşnice.

Consiliul suprem al forţelor armate le-a cerut, de asemenea, entităţilor politice să respecte democraţia şi să "se abţină de toate acţiunile care ar putea plonja ţara într-un haos deplin".

Liderul reformist egiptean Mohamed ElBaradei - fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi laureat al premiului Nobel pentru Pace - a declarat că dacă Shafiq va fi declarat învingător, ţara se va îndrepta către "instabilitate şi violenţă". El susţine că nu este îngrijorat de o victorie a lui Morsi, deoarece este puţin probabil ca susţinătorii lui Shafiq să îşi manifeste nemulţumirea pe străzi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici