Emisfera nordică înregistrează temperaturi record, incendiile afectează Europa şi SUA

Sute de milioane de oameni din întreaga lume au fost sufocaţi miercuri de o căldură extremă, în timp ce valuri de căldură record au incendiat zone rurale din Europa, au pârjolit SUA şi au pus în alertă zeci de oraşe din China, scrie CNN.

562 afișări
Imaginea articolului Emisfera nordică înregistrează temperaturi record, incendiile afectează Europa şi SUA

Cinci sisteme meteorologice separate de înaltă presiune din emisfera nordică au adus la temperaturi fără precedent pe mai multe continente. Marea Britanie a doborât marţi recordul de căldură din toate timpurile, la fel ca şi mai multe oraşe din Texas şi Oklahoma, inclusiv Wichita Falls, care a atins marţi o temperatură de 46,1 grade Celsius.

În timp ce valul de căldură din Europa se deplasează spre est, incendiile de vegetaţie au forţat zeci de mii de oameni să îşi părăsească locuinţele, acoperind cu fum părţi din Italia, Grecia şi Franţa.

Germania, Ungaria şi Italia au fost lovite de temperaturi ridicate de aproape 38 de grade Celsius pe alocuri.

Sistemul european de informaţii privind incendiile forestiere a plasat miercuri 19 ţări europene în alertă de "pericol extrem" de incendii de vegetaţie, din Portugalia şi Spania, în sud-vest, până în Albania şi Turcia, în sud-est.

A existat un oarecare răgaz în Marea Britanie, unde temperaturile au scăzut de la un maxim istoric de 40,3 C marţi până la 20 de grade Celsius. Dar unele zone rezidenţiale din jurul Londrei au rămas în ruine după ce au izbucnit incendii care au solicitat la maximum serviciile de pompieri.

"Ieri a fost cea mai aglomerată zi pentru serviciul de pompieri din Londra de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace", a declarat miercuri primarul Londrei, Sadiq Khan, pentru Sky News. Londra nu mai avea maşini de pompieri disponibile la un moment dat după-amiaza, pe fondul unei cereri fără precedent, a declarat pentru CNN un pompier de rang înalt din cadrul echipei speciale de salvare a Brigăzii de Pompieri din Londra.

În Statele Unite, liderii locali îndeamnă la prudenţă şi emit avertismente de sănătate, în timp ce un val de căldură care nu dă semne de încetinire înainte de weekend continuă să afecteze regiunile sud-centrale ale ţării.

Potrivit Administraţiei Meteorologice din China, cel puţin 31 de oraşe chineze au emis avertismente cod portocaliu, cu temperaturi care ar putea urca la 37 de grade Celsius în următoarele 24 de ore.

La periferia capitalei greceşti, Atena, pompierii se confruntă cu incendii uriaşe provocate de vânt. Cel puţin 600 de persoane au fost evacuate, inclusiv dintr-un spital de copii, au anunţat autorităţile. O persoană a murit, iar 30 au fost transferate la spitale din regiunea Attica din capitală, a anunţat miercuri serviciul de pompieri grec.

Nori imenşi de fum rămân vizibili miercuri în oraş, în pofida eforturilor a sute de pompieri. Echipaje de pompieri români au fost mobilizate pentru a ajuta la operaţiune.

În Italia, incendiile sunt, de asemenea, combătute. Incendiile din Toscana au provocat explozia unor rezervoare de gaz şi au forţat evacuări în cursul nopţii, potrivit preşedintelui regional Eugenio Giani.

În Alsdorf, în vestul Germaniei, trei locuitori şi doi pompieri au fost răniţi într-un incendiu izbucnit marţi, iar o mare parte a ţării este pregătită pentru alte incendii, pe măsură ce temperaturile cresc miercuri.

În Franţa, avioanele au continuat să arunce apă peste incendiile de vegetaţie, care fac ravagii de o săptămână. Miercuri dimineaţă, fumul se înălţa deasupra centralei nucleare Brennilis din Bretania.

Vremea caniculară din SUA s-a concentrat până acum în unele zone din sudul ţării şi stârneşte îngrijorare în special cu privire la bunăstarea persoanelor în vârstă, vulnerabile şi fără adăpost.

Texasul a fost afectat de cel puţin patru valuri de căldură în acest sezon, o serie care a început înainte de începerea oficială a verii. De la 1 mai, mai mult de jumătate din zile au venit cu un anumit nivel de alertă de căldură.

În timp ce temperaturile din statul vecin Arizona au atins marţi după-amiază valori crescute, aproximativ 7.000 de persoane au rămas fără curent electric din cauza furtunilor puternice, a declarat un purtător de cuvânt al Arizona Public Service Company.

O mare parte din statele din nordul ţării, precum şi unele părţi din Canada se pregătesc pentru o creştere a temperaturilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici