Eurogrupul exprimă optimism privind depăşirea disputelor cu Guvernul Greciei - surse

Creditorii din zona euro sunt încrezători că, "în curând", se va găsi o soluţie pentru reactivarea planului de restructurare a datoriei Greciei, suspendat după ce Guvernul Alexis Tsipras a dispus în mod neaşteptat măsuri suplimentare de asistenţă socială, relatează site-ul agenţiei Reuters.

446 afișări
Imaginea articolului Eurogrupul exprimă optimism privind depăşirea disputelor cu Guvernul Greciei - surse

Eurogrupul exprimă optimism privind depăşirea disputelor cu Guvernul Greciei - surse

"Colaborăm constructiv cu instituţiile de resort şi cu autorităţile elene pentru găsirea unei soluţii în privinţa implementării unor măsuri pe termen scurt în planul de restructurare a datoriei suverane", a declarat un funcţionar din cadrul Eurogrupului sub protecţia anonimatului.

"Suntem încrezători că această problemă poate fi soluţionată în curând", a adăugat oficialul citat, după o reuniune a diplomaţilor din zona euro.

Eurogrupul a decis pe 14 decembrie suspendarea acordului recent pentru restructurarea datoriilor Greciei, după anunţul neaşteptat al lui Alexis Tsipras privind plata unor bonusuri destinate pensionarilor săraci, în contextul în care Grecia a depăşit ţinta principală de surplus în 2016. Măsurile de asistenţă socială, care vor costa 617 milioane de euro, au fost aprobate de Parlamentul de la Atena.

Creditorii internaţionali - Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - au exprimat nemulţumire în legătură cu bonusurile de Crăciun acordate de Guvernul de stânga de la Atena pensionarilor săraci. Mecanismul European de Stabilitate (MES) - organismul zonei euro care gestionează programele de asistenţă financiară destinate ţărilor aflate în situaţii dificile - susţine că nu i-a fost cerută aprobarea pentru acest set de măsuri sociale.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a susţinut, în cursul unei întrevederi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că Grecia va avea o creştere economică puternică, argumentând că acest lucru trebuie să ajute la "vindecarea rănilor crizei", după "sacrificii în numele Europei". "Proiecţiile pentru economia Greciei sunt extrem de pozitive pentru anul viitor", declara Alexis Tsipras în cursul unei vizite la Berlin, precizând că aşteaptă o creştere economică de 2,7% în 2017 şi de 3,1% în 2018. Însă premierul de stânga a subliniat că dezvoltarea economică nu ar trebui să se limiteze la statistici şi cifre. "Vrem să vindecăm rănile crizei şi să facilităm situaţia celor care în ultimii ani au făcut mari sacrificii în numele Europei", a subliniat Tsipras. Angela Merkel a refuzat să aibă o poziţie clară asupra acestui subiect, precizând doar că "evaluarea premierului grec asupra situaţiei va avea un rol clar în discuţii".

Pe 5 decembrie, miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro au aprobat un set de măsuri de restructurare pe termen scurt a datoriei suverane a Greciei. După reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro, Klaus Regling, şeful Mecanismului European de Stabilitate (MES), declara că procesul de implementare a măsurilor va începe în câteva săptămâni. Datoria Greciei ar urma să fie restructurată pe termen scurt, facilitându-se plăţile în perioada anilor 2030-2040, cu obiectivul reducerii datoriei suverane cu 20% din PIB până în anul 2060. Dobânzile variabile vor fi eliminate, rămânând cele fixe, situaţie care va genera costuri suplimentare pe termen scurt, dar şi reducerea lor pe termen lung.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici