Exerciţiu de mare amploare al NATO, organizat în Muntenegru, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Muntenegru găzduieşte cel mai vast exerciţiu NATO efectuat vreodată pe teritoriul statului balcanic, pe fondul acuzaţiilor că Rusia s-ar afla în spatele unei recente tentative de lovitură de stat, destinată a împiedica aderarea ţării muntenegrene la Alianţa Nord-Atlantică, informează Balkan Insight.

3675 afișări
Imaginea articolului Exerciţiu de mare amploare al NATO, organizat în Muntenegru, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Exerciţiu de mare amploare al NATO, organizat în Muntenegru, pe fondul tensiunilor cu Rusia (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Un exerciţiu militar multilateral intitulat ”Muntenegru 2016”, la care vor participa militari din 32 de state membre şi partenere ale Alianţei Nord- Atlantice, a înceut luni în capitala Podgorica.

Potrivit Guvernului muntenegrean, în cadrul acestui exerciţiu militar vor participa aproximativ 680 de militari.

Vor fi prezente trupe militare din state precum Albania, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Bosnia, Croaţia, Finlanda, Macedonia, România, Georgia, Israel, Serbia, Slovenia, Spania, Ucraina şi SUA.

Exerciţiile militare simulează reacţia în faţa unor incidente chimice şi inundaţii ce ar putea afecta populaţia civilă şi infrastructura critică, acestea au fost efectuate în oraşul Niksic şi în apropierea acestuia.

Duško Marković, vicepremierul Muntenegrului, a numit amplul exerciţiu "un moment important pentru statul muntenegrean", ce dovedeşte încă o dată că mica ţară adriatică este pregătită să devină membru al alianţei occidentale.

Exerciţiul NATO are loc numai două săptămâni după o presupusă tentativă de lovitură de stat, ce a fost dejucată în ziua alegerilor, pe 16 octombrie. Oficialii din Muntenegru au susţinut că Rusia ar fi avut un rol în cadrul acestei tentative de lovitură de stat, având intenţia de a împiedica aderarea statului adriatic la NATO.

Relaţiile diplomatice dintre Podgorica şi Rusia s-au redus din martie 2014, de când Muntenegru s-a alăturat sancţiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici