Fostul lider catalan Carles Puigdemont a angajat un avocat belgian

Avocatul belgian Paul Bekaert a anunţat, luni, că a fost angajat de către fostul lider catalan Carles Puigdemont, care se află în Belgia, dar nu a confirmat dacă Puigdemont va formula o cerere de azil politic în această ţară, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1920 afișări
Imaginea articolului Fostul lider catalan Carles Puigdemont a angajat un avocat belgian

Fostul lider catalan Carles Puigdemont a angajat un avocat belgian

"Pot confirma că am fost desemnat ca reprezentant legal al lui Carles Puigdemont, care se află în prezent în Belgia. Sunt avocatul lui în cazul în care are nevoie de mine. În prezent nu există dosare specifice pe care le pregătesc. Din ce ştiu, el nu se află în Belgia să solicite în mod specific azil politic. Această decizie nu a fost luată încă", a spus Paul Bakaert.

Biroul unui membru catalan al Parlamentului European a confirmat că Puigdemont se află la Bruxelles, după o zi de speculaţii. Este de aşteptat ca fostul şef al executivului catalan să susţină o conferinţă de presă marţi, dar nu este clar dacă va cere azil politic.

Secretarul de stat belgian pentru azil şi migraţie, Theo Francken, a declarat că liderul catalan Carles Puigdemont, înlăturat din funcţie după dizolvarea guvernului regional, ar putea să primească azil în Belgia dacă se va simţi ameninţat din punct de vedere politic. Francken face parte din partidul naţionalist N-VA, care şi-a afirmat în trecut ambiţiile separatiste pentru regiunea nordică Flandra şi care a simpatizat cu mişcarea de independenţă din Catalonia.

Declaraţiile lui Theo Francken au fost condamnate rapid de către premierul belgian Charles Michel, care l-a acuzat pe secretarul de stat că amplifică tensiuni deja existente.

Parchetul General din Spania a iniţiat o procedură judiciară împotriva lui Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă 30 de ani de închisoare. Fostul lider catalan ar urma să fie pus sub acuzare din cauza acţiunilor separatiste, care contravin Constituţiei spaniole, mai ales după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici