François Hollande face apel la "acţiune" pentru încetarea "masacrelor'' din Fâşia Gaza

Preşedintele francez François Hollande a făcut apel la "acţiune" în vederea încetării "masacrelor" din Fâşia Gaza, în marja unei ceremonii de comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial, la Liege, în estul Belgiei.

54 afișări
Imaginea articolului François Hollande face apel la "acţiune" pentru încetarea "masacrelor'' din Fâşia Gaza

François Hollande face apel la "acţiune" pentru încetarea "masacrelor'' din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când văd ce se întâmplă cu creştinii din Irak, cu minorităţile din Siria, masacrele care au loc în fiecare zi, inclusiv în Gaza. Douăzeci şi şase de zile de conflict, trebuie să acţionăm", a declarat şeful statului francez în faţa presei.

"Când se întâmplă ceea ce se întâmplă în Ucraina, când ştim că există masacre în fiecare zi în Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu, trebuie să acţionăm", a insistat el.

În opinia lui François Hollande, Europa trebuie "să acţioneze, să ia parte la o iniţiativă pe plan internaţional". Europenii "nu trebuie să lase impresia că alţii o vor face în locul lor", a pledat preşedintele francez.

"Nu există un jandarm al lumii", a continuat el, "există o lume organizată în cadrul Naţiunilor Unite pentru respectarea legii şi există Europa care trebuie să fie un continent al păcii, nu doar pentru sine, ci pentru întreaga lume", a spus Hollande.

Europa, a subliniat François Hollande, "trebuie să privească în faţă" situaţia de pe celălalt mal al Mediteranei, deoarece "terorismul, violenţa, toate acestea se pot răspândi".

Franţa şi Elysée au criticat aspru în ultimele zile situaţia din Fâşia Gaza şi bombardarea şcolilor administrate de ONU. Înainte de François Hollande, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a folosit termenul de "masacru" în legătură cu uciderea de civili în Fâşia Gaza, apreciind că dreptul "total" la securitate al Israelului "nu justifică" uciderea de oameni nevinovaţi.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a apreciat duminică drept "o nouă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional" bombardemntul care a lovit o şcoală ONU de la Rafah şi a provocat moartea a cel puţin zece palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici