Franţa afirmă că nu există condiţiile necesare pentru recunoaşterea statului palestinian

Franţa spune că nu există condiţiile necesare pentru recunoaşterea statul Palestina şi că o astfel de decizie trebuie să fie mai mult decât o simplă manifestare simbolică sau politică.

169 afișări
Imaginea articolului Franţa afirmă că nu există condiţiile necesare pentru recunoaşterea statului palestinian

Franţa afirmă că nu există condiţiile necesare pentru recunoaşterea statului palestinian

Comentariile ministrului de externe Stephane Sejourne au distanţat Franţa de Irlanda, Spania şi Norvegia, care au declarat miercuri că vor recunoaşte statul palestinian la 28 mai, în speranţa de a accelera eforturile de a asigura o încetare a focului în războiul din Gaza, relatează Reuters.

„Franţa nu consideră că au fost încă îndeplinite condiţiile pentru ca această decizie să aibă un impact real asupra acestui proces", a declarat Sejourne după discuţiile de la Paris cu ministrul israelian de externe, Israel Katz.

Parisul a declarat anterior că recunoaşterea unui stat palestinian nu este un tabu, dar ar trebui să facă parte dintr-un efort mai larg pentru a obţine o soluţie cu două state între palestinieni şi israelieni.

În pofida presiunilor exercitate de mai multe ţări europene şi de unele state arabe pentru recunoaşterea unui statului Palestina, Franţa a declarat că acest lucru nu ar contribui prea mult la schimbarea situaţiei de pe teren fără negocieri reale.

„Nu este doar o chestiune simbolică sau o chestiune de poziţionare politică, ci un instrument diplomatic în slujba soluţiei celor două state care trăiesc alături în pace şi securitate", a declarat Sejourne.

Diplomaţii francezi spun că o recunoaştere simbolică nu va fi de niciun folos, mai ales fără un impuls real către un proces politic susţinut de Statele Unite, principalul aliat al Israelului.

Franţa a lucrat la un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, pe care speră să îl prezinte în cursul verii.

Aceasta doreşte să readucă în Consiliul de Securitate parametrii pentru discuţii privind o soluţie cu două state, susţinând totodată o condamnare clară a grupării militante islamiste Hamas după atacul mortal din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul din Gaza.

Statele Unite consideră că un stat palestinian ar trebui să fie obţinut prin negocieri şi nu prin recunoaştere unilaterală şi au drept de veto la ONU.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici