Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia. Contractul, suspendat "până în noiembrie". Reacţia Moscovei

Condiţiile ca Franţa să autorizeze livrarea - în octombrie - a primei nave de război de tip Mistral către Rusia "nu sunt întrunite până în prezent", a anunţat miercuri preşedinţia franceză, evocând criza din Ucraina. Franţa a "înţeles presiunea comunităţii internaţionale", în plină criză ucraineană, şi a decis să suspende "până în noiembrie" livrarea primei nave de război de tip Mistral Rusiei, a anunţat o sursă diplomatică franceză.

4374 afișări
Imaginea articolului Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia. Contractul, suspendat "până în noiembrie". Reacţia Moscovei

Franţa suspendă livrarea primei nave de război Mistral către Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE - Contractul pentru Mistral cu Rusia este suspendat "până în noiembrie"

Franţa a "înţeles presiunea comunităţii internaţionale", în plină criză ucraineană, şi a decis să suspende "până în noiembrie" livrarea primei nave de război de tip Mistral Rusiei, a anunţat o sursă diplomatică franceză.

"Decizia a fost luată la începutul săptămânii. Contractul este suspendat până în noiembrie. Aceasta este data la care vom vedea dacă există consecinţe financiare", a precizat această sursă, adăugând că acestea "ne-ar putea costa un miliard de euro".

"Ni se reproşa că vrem să le livrăm, nu ni se poate reproşa că nu vrem să le livrăm", a mai declarat această sursă diplomatică.

UPDATE - Decizia Franţei de a nu livra o navă Mistral nu este o tragedie pentru Moscova - ministru

Decizia Franţei de a suspenda livrarea primei nave de război de tip Mistral Rusiei, din cauza crizei din Ucraina, nu reprezintă o tragedie pentru Moscova, a dat asigurări miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.

"Refuzul acestui contract nu va fi o tragedie, pentru noi, în planul reînarmării", a declarat Iuri Borisov, un adjunct al ministrului rus al Apărării, pentru agenţia oficială Itar-Tass.

Acest lucru, "în pofida faptului că este, în mod evident, neplăcut şi creează unele tensiuni în relaţiile cu colegii noştri francezi", a adăugat el.

Supusă unei puternice presiuni de către aliaţi din cadrul NATO, Franţa a anunţat miercuri seara suspendarea livrării prevăzute în octombrie a primei nave de război de tip Mistral pe care a vândut-o Rusiei, evocând ca justificare criza din Ucraina.

"În pofida perspectivei unui armistiţiu care rămâne să fie confirmat şi pus în aplicare", aceste condiţii "nu sunt reunite până în prezent", a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Autorităţile franceze - supuse unor presiuni puternice, mai ales din partea Statelor Unite şi Marii Britanii, să amâne predarea navei - au afirmat până în prezent că nava va fi livrată Moscovei în această toamnă, potrivit prevederilor contractului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici