Furtuna Isaac se îndreaptă spre Louisiana, la şapte ani după trecerea uraganului Katrina

Furtuna tropicală Isaac se îndrepta duminică seara spre Louisiana, Alabama şi Mississippi, unde a fost decretată stare de urgenţă, la şapte ani de la trecerea uraganului Katrina, care a devastat New Orleans.

608 afișări
Imaginea articolului Furtuna Isaac se îndreaptă spre Louisiana, la şapte ani după trecerea uraganului Katrina

Furtuna Isaac se îndreaptă spre Louisiana, la şapte ani după trecerea uraganului Katrina (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

La ora 20.00 (03.00 ora României), furtuna traversa coastele Floridei, fiind însoţită de rafale de vânt care suflau cu 105 kilometri pe oră şi s-ar putea transforma în uragan în următoarele 24 de ore, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor (NHC).

Aceasta a părăsit duminică Haiti şi Republica Dominicană, unde a provocat şapte şi, respectiv, doi morţi, după ce a traversat Cuba sâmbătă.

După modelul colegului lor din Florida, care a luat această decizie sâmbătă, guvernatorii statelor Louisiana, Mississippi şi Alabama, situate în jurul golfului Mexic, au decretat la rândul lor stare de urgenţă.

Guvernatorul statului Alabama, Robert Bentley, a ordonat evacuări în comitatele Mobile şi Balwin, în sud, în timp ce guvernatorul statului Louisiane Bobby Jindal i-a sfătuit pe cetăţeni să evacueze zonele ameninţate de furtună.

"Încurajăm pe fiecare să se pregătească încă de pe acum" de sosirea furtunii, a declarat Jindal într-un comunicat, insistând pe necesitatea pentru fiecare familie să îşi facă rezerve de ape, de hrană neperisabilă, produse de igienă, haine şi medicamente în caz de tratament.

"New Orleans ar putea fi afectat de vânt luni seara, şi s-ar putea confrunta cu vreme rea marţi şi miercuri", a anunţat la rândul său primarul oraşului Mitch Landrieu.

În 2005, Katrina a provocat moartea a peste 1.500 de persoane şi a cauzat pagube de peste 108 milioane de dolari în Louisiana.

Aproximativ 1.4 milioane de locuitori şi turişti au primit ordin de evacuare, dar mulţi dintre ei nu au putut pleca.

Duminică, serviciile de intervenţie din Florida erau pe picior de război, oraşul Tampa urmând să primească 50.000 de persoane pentru convenţia naţională a partidului republican, unde Mitt Romney va fi oficializat drept candidat la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie.

După ce a decretat stare de urgenţă în statul său, Rick Scott a afirmat că serviciile sale sunt "pregătite" să facă faţă intemperiilor, chiar dacă rămâne îngrijorat din cauza inundaţiilor.

Ochiul (centrul) furtunii ar urma să traverseze luni estul golfului Mexic, unde mai multe grupuri petroliere au început să îşi evacueze personalul de pe platforme.

Pentagonul a pus la adăpost 30 de avioane - 22 F-16 şi opt C-130 - mutate de la bazele lor din Florida către Texas şi Puerto Rico.

În Haiti, în afară de şapte morţi, 5.000 de persoane şi 18 tabere pentru sinistraţii cutremurului din 2010 au fost evacuate. Reconstrucţia ţării după seismul soldat cu peste 250.000 de morţi în 2010 este departe de a se fi încheiat, iar aproximativ 40.000 de persoane trăiesc în continuare în tabere pentru sinistraţi.

În Republica Dominicană, două persoane au murit şi 13.000 de au evacuate duminică. Aproximativ 1.000 de locuinţe au fost avariate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici