Georgia a anunţat condiţiile în care ar putea relua relaţiile diplomatice cu Rusia

Ministrul georgian de Externe Maia Panjikidze a declarat miercuri seara că relaţiile diplomatice dintre Tbilisi şi Moscova vor fi reluate dacă ocupaţia rusă pe teritoriul Georgiei va înceta, iar Rusia nu va mai recunoaşte independenţa Abhaziei şi a Osetiei de Sud.

301 afișări
Imaginea articolului Georgia a anunţat condiţiile în care ar putea relua relaţiile diplomatice cu Rusia

Georgia a anunţat condiţiile în care ar putea relua relaţiile diplomatice cu Rusia (Imagine: Shutterstock)

"Restabilirea relaţiilor diplomatice cu Rusia ar fi benefică pentru Georgia, deoarece aceasta presupune două lucruri: încetarea ocupaţiei (ruse) şi renunţarea la recunoaşterea independenţei" Abhaziei şi Osetiei de Sud, a declarat Panjikidze, după ce omologul său, Serghei Lavrov, şi-a exprimat miercuri speranţa că relaţiile diplomatice cu Tbilisi vor fi reluate, relatează RIA Novosti online.

"Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, noi cu mare plăcere vom relua relaţiile diplomatice" cu Moscova, a adăugat ea.

Rusia şi Georgia au fost implicate într-un conflict militar în august 2008, pentru controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. În urma acestui conflict, relaţiile diplomatice au fost întrerupte, iar Rusia a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

Noul preşedinte al Georgiei, Ghiorghi Margvelaşvili, învestit în funcţie la 17 noiembrie, a promis să îndeplinească aspiraţiile europene ale ţării şi să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia.

"În pofida situaţiei dificile cu care ne confruntăm, în paralel cu integrarea în structurile europene şi euroatlantice, reiterăm angajamentul de a intensifica dialogul cu Rusia", a spus noul preşedinte georgian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici