Germania şi Franţa îndeamnă oficialii bulgari să rupă legăturile cu oligarhia

Ambasadorii Germaniei şi Franţei la Sofia i-au îndemnat luni pe oficialii bulgari să rupă legăturile cu oligarhia, pe fondul unor manifestaţii zilnice împotriva corupţiei elitelor politice.

88 afișări
Imaginea articolului Germania şi Franţa îndeamnă oficialii bulgari să rupă legăturile cu oligarhia

Germania şi Franţa îndeamnă oficialii bulgari să rupă legăturile cu oligarhia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o rară declaraţie comună a unor diplomaţi străini cu privire la situaţia internă a Bulgariei, ambasadorii francez Philippe Autier şi german Matthias Hoepfner şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană (UE).

"Apartenenţa la Uniunea Europeană înseamnă alegerea civilizaţiei. Modelul oligarhic nu îşi are locul în aceasta (UE), în Bulgaria mai puţin decât oriunde altundeva", scriu ei în acest material.

O Bulgarie bine guvernată este nu doar în interesul bulgarilor, ci şi al întregii UE, în special al Franţei şi Germaniei în calitate de mari contributori la fondurile de dezvoltare europene, adaugă ei.

Declaraţia lor intervine în contextul în care, zilnic, începând de la 14 iunie, mii de persoane manifestează pe străzile din Sofia şi din alte oraşe importante din ţară, reclamând demisia Guvernului susţinut de socialişti (foşti comunişti).

Între 8.000 şi 10.000 de persoane au ieşit din nou în stradă, în Sofia, duminică, strigând "Mafia!" şi "Demisia!", a constatat un fotograf AFP. O nouă reuniune era prevăzută luni.

Premierul neafiliat Plamen Oreşarski şi-a pierdut singur credibilitatea după ce a preluat funcţia, la sfârşitul lui mai, nominalizându-l la conducerea Agenţiei pentru securitate naţională (DANS) pe un magnat de presă cu o reputaţie îndoielnică, totodată deputat în cadrul partidului minorităţii musulmane (MDL), care îi susţine alături de socialişti Guvernul.

Această decizie a provocat un nou val de proteste faţă de corupţia elitelor, în urma unor manifestaţii uneori violente, în iarnă, împotriva sărăciei, care au antrenat prăbuşirea Guvernului conservator condus de Boiko Borisov şi organizarea de alegeri legislative anticipate pe 12 mai.

Societatea bulgară "este îngrijorată de penetrarea intereselor private în sfera publică", subliniază cei doi ambasadori.

"Necesitatea numirii în funcţii oficiale a unor personalităţi necontestate - competente, care pun binele public deasupra intereselor particulare, în măsură să reziste presiunilor - este o evidenţă în toate democraţiile", insistă Autier şi Hoepfner.

Şeful statului bulgar Rosen Plevneliev i-a îndemnat duminică pe liderii politici să întindă, într-un sfârşit, o mână manifestanţilor, altfel "singura soluţie democratică" este organizarea de noi alegeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici