Germania şi Irlanda avertizează Marea Britanie: Nu există nicio justificare pentru ruperea acordului Brexit

  • Germania şi Irlanda au transmis duminică Marii Britanii că nu există nicio justificare juridică sau politică pentru planul premierului Boris Johnson de a anula părţi din acordul Brexit care reglementează comerţul cu Irlanda de Nord.
  • Parlamentul britanic ia în considerare o nouă lege care ar modifica unilateral acordurile vamale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord, convenite iniţial ca parte a acordului de ieşire din Uniunea Europeană.
6895 afișări
Imaginea articolului Germania şi Irlanda avertizează Marea Britanie: Nu există nicio justificare pentru ruperea acordului Brexit

Marea Britanie susţine că modificările sunt necesare pentru a uşura cerinţele prea împovărătoare ale acordului, menite să împiedice fluxul de bunuri către Irlanda, membră a UE, prin intermediul provinciei britanice Irlanda de Nord. Johnson spune că verificările creează tensiuni care ameninţă acordul de pace încheiat în 1998 în regiune, scrie Reuters.

Dar, scriind în ziarul Observer, miniştrii de externe din Germania şi Irlanda au respins acest argument.

"Nu există nicio justificare legală sau politică pentru a încălca unilateral un acord internaţional încheiat în urmă cu numai doi ani", au declarat Annalena Baerbock din Germania şi Simon Coveney din Irlanda.

"Depunerea unei legislaţii nu va rezolva provocările din jurul protocolului. În schimb, va crea un nou set de incertitudini şi va face mai dificilă găsirea unor soluţii durabile".

Guvernul lui Johnson spune că preferinţa sa rămâne găsirea unei soluţii negociate cu UE, dar că Bruxelles-ul trebuie să fie mai flexibil pentru a face acest lucru posibil. UE spune că a prezentat o serie de soluţii posibile.

"Îndemnăm guvernul britanic să facă un pas înapoi de la abordarea lor unilaterală şi să dea dovadă de acelaşi pragmatism şi de aceeaşi disponibilitate la compromis pe care le-a arătat UE", au declarat Baerbock şi Coveney.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici