Germania va trebui să sacrifice animalele din fermele contaminate cu dioxină

Germania va trebui să sacrifice toate animalele din fermele contaminate cu dioxină şi să impună controale severe firmelor care produc acizi graşi pentru hrana animalelor, anunţă Comisia Europeană.

134 afișări
Imaginea articolului Germania va trebui să sacrifice animalele din fermele contaminate cu dioxină

Germania va trebui să sacrifice animalele din fermele contaminate cu dioxină (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate fermele contaminate cu dioxină trebuie să sacrifice animalele", a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului UE pentru Sănătate, John Dalli.

Măsura se aplică deja şi mii de pui au fost eliminaţi, precizează Vincent.

Comisia Europeană solicită controale severe la fermele care exportă acizi graşi utilizaţi în industria animală.

O nouă reuniune a fost organizată luni la Bruxelles cu reprezentanţii din acest sector. "Fie vor fi luate măsuri în mod voluntar, fie activitatea va fi reglementată de Comisia Europeană", subliniază purtătorul de cuvânt.

În schimb, Comisia Europeană consideră drept "disproporţionată" orice măsură de suspendare a importurilor de carne germane, subliniind că "nu există alerte privind sănătatea umană".

Potrivit informaţiilor de care dispune Comisia, o singură ţară, Coreea de Sud, a suspendat importurile de carne de porc provenind din Germania, purtătorul de cuvânt catalogând această reacţie drept "disproporţionată".

"Rusia şi Slovacia nu au luat astfel de măsuri", a dat asigurări oficialul european, cele două ţări sporind controalele la produsele germane.

Contaminarea este binecunoscută, precizează CE, subliniind că este vorba de un transport al societăţii Petrotec care conţinea 25 de tone de acizi graşi contaminaţi cu dioxină, în şapte loturi destinate uzului industrial.

Compania germană Harles und Jentzsch a utilizat acest lot pentru a fabrica acizi graşi destinaţi hranei pentru animale, cumpăraţi de 19 producători de alimente.

Alerta privind contaminarea a fost lansată pe 27 decembrie, adică la o lună de la utilizarea produselor.

Contrar primelor informaţii, loturi de alimente contaminate pentru animale au fost vândute în Franţa şi Danemarca. Nivelul de contaminare era de 0,75 nanograme pe kilogram, adică în cadrul concentraţiilor permise în cadrul UE, precizează purtătorul de cuvânt.

Nouă tone de ouă germane posibil contaminate au fost exportate la o firmă din Olanda. O parte din aceste ouă au fost expediate pe 12 decembrie unor companii dn Marea Britanie - Kensey Foods şi Memory Lanes Cakes.

Contaminarea este la un nivel foarte mic şi nu reprezintă un pericol imediat pentru consumatori, dă asigurări purtătorul de cuvânt al CE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici