Gravitatea deflagraţiei de la Fukushima, stabilită în funcţie de localizarea exactă a acesteia

Gravitatea exploziei produse sâmbătă la centrala nucleară Fukushima 1 depinde de locul exact unde s-a produs aceasta şi de modul în care a afectat incinta reactorului, afirmă experţi.

34 afișări
Imaginea articolului Gravitatea deflagraţiei de la Fukushima, stabilită în funcţie de localizarea exactă a acesteia

Gravitatea deflagraţiei de la Fukushima, stabilită în funcţie de localizarea exactă a acesteia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Întrebarea esenţială legată de explozie este legată de locul exact unde s-a produs: dacă este vorba despre incinta reactorului, ar fi o configuraţie similară celei de la Cernobîl", a declarat Stephane Lhomme, de la Observatorul pentru energie nucleară, care militează pentru renunţarea la energia atomică.

"Dar poate fi vorba şi despre o clădire din apropierea reactorului şi, în acest caz, explozia nu agravează situaţia", a adăugat el.

La centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl, miezul reactorului se afla într-o clădire obişnuită, care a fost distrusă în momentul exploziei din 1986. În cazul accidentului din 1979 de la centrala americană Three Miles Island, incinta a rezistat şi a permis evitarea producerii unui dezastru, a afirmat Lhomme.

Autoritatea franceză pentru siguranţă nucleară (ASN) a apreciat că situaţia centralei japoneze este mai degrabă asemănătoare celei de la Three Miles Island, cu probleme în sistemul de răcire a reactorului, legate de capacitatea de absorbţie a apei de mare. "Nu există un risc a priori de explozie a reactorului nuclear, de tipul celei de la Cernobîl, ci mai degrabă un risc de avariere a reactorului, fără a exclude posibilitatea eliberării de elemente radioactive", a declarat Olivier Gupta, director general adjunct la ASN.

Gupta a adăugat că este important de aflat "în ce măsură a fost sau nu avariat combustibilul" din miezul reactorului.

Explozia produsă sâmbătă la centrala Fukushima 1 a provocat prăbuşirea parţială a clădirii care adăposteşte reactorul 1 şi rănirea uşoară a patru persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici